Política

FRANCESC VALLÈS

COORDINADOR DELS DIPUTATS I SENADORS DEL PSC A MADRID

“No desistim que el PSOE avali el dret a decidir”

“Al PSC li convenia fer un acte de coherència política” · “Algunes posicions han provocat certa desafecció”

De Reus a Madrid
Francesc Vallès i Vives (Reus, 1971) exerceix de coordinador dels càrrecs electes del PSC a Madrid des del 2008, si bé és diputat al Congrés des de les eleccions del 2004 com a cap de cartell de la demarcació de Tarragona. Doctorat en dret per la UAB i amb un màster a la Universitat de Georgetown (Washington), ha combinat la política amb la docència donant classes de dret constitucional. Com a membre de l'executiva i del consell nacional del PSC, sovint també es desplaça a Barcelona, però se sent absolutament arrelat a la capital del Baix Camp, on procura passar tot el temps que la política li permet. Vallès ha volgut posar en un dels molts indrets que admira el Centre de Lectura de Reus.
El que es va veure dimarts al Congrés va ser el punt
de trobada del catalanisme polític
Qualsevol persona que vulgui ser a la secretaria general del PSOE ha de tenir el suport majoritari
de Catalunya
Amb tot el respecte al que representa Guerra, la seva visió del que està passant
a Catalunya no és real; s'hauria de posar al dia

Vallès està convençut que el PSC i el PSOE no només no trencaran els seus lligams, sinó que sortiran enfortits d'aquesta crisi.

La sortida de José Zaragoza sembla una revenja del PSOE.
És una decisió personal. És un gest d'algú que forma part d'una direcció i fa una cosa contrària i, per tant, posa el càrrec a disposició de la direcció, i se li accepta la dimissió. És coherent.
En canvi, els de Rubalcaba ho han venut com que han donat un cop sobre la taula...
Hi ha qui ho veu com un acte d'indisciplina que requeria una actuació exemplar en forma de sanció. Ho respecto, però el que s'ha de fer és actualitzar i garantir l'encaix del PSC, a través de la veu pròpia. En moments de dificultat més que mai es necessiten mecanismes de coordinació i de diàleg.
El PSC parla de revisar el protocol entre els dos partits per millorar-ne l'encaix, però el PSOE amenaça de canviar-lo per deixar-los sense capacitat de decisió al partit estatal.
No sembla que hagi de ser la decisió de la direcció del PSOE, sinó més aviat la d'alguns dirigents històrics. La seva no és la posició majoritària, però és la més cridanera. Però en les converses que hem tingut, el PSOE està a favor del respecte a la singularitat d'un partit diferent i que té la necessitat d'expressar-se en qüestions que afecten el nostre autogovern. S'han de buscar complicitats perquè és evident que un protocol del 1978 necessita posar-se al dia.
També líders territorials del PSOE exigeixen trencar si el PSC no fa bondat. Aquesta és la vegada que han estat més a prop de la ruptura?
No. De fet, el mateix 78, en el congrés d'unitat, al cap d'uns mesos hi havia risc de trencament, i per part del PSOE el que va evitar la ruptura de l'acord va ser Alfonso Guerra.
Què li ha passat des de llavors?
Amb tot el respecte al que representa Guerra, la seva visió del que està passant a Catalunya no és real; s'hauria de posar al dia. En tot cas, no hi ha risc de trencadissa. Sense minimitzar el que ha passat, que és un fet històric, al PSC li convenia fer un acte de coherència política. L'altre dia, el PSC va fer el que li tocava fer, i va aconseguir guanyar en credibilitat i en dignitat. El PSC està compromès fermament amb el dret a decidir i ho va demostrar al Congrés. Fa sis mesos a Rubalcaba fins i tot li costava pronunciar la paraula federalisme. Ara, en canvi, demana la reforma de la Constitució en sentit federal pel reconeixement de les singularitats de Catalunya. Per tant, no desistim que un dia el PSOE acabi avalant el dret a decidir.
Vostè no hi veu represàlies, però de moment el PSOE els ha deixat sense una plaça històrica en la direcció del grup.
No hi ha hagut cap afirmació que ens permeti pensar que el PSC no formarà part de la direcció del grup en el futur. Això requereix molt diàleg, però crec que ho aconseguirem. Ara el malalt encara té febre, s'ha d'esperar. Si en posés algun altre i demà passat tornem a votar el mateix, en coherència haurà de tornar a presentar la dimissió... Dit això, crec que és bo i necessari que el PSC formi part del grup parlamentari, perquè l'agenda catalana a Madrid sempre ha estat molt rellevant. No ser-hi provocarà disfuncions.
I si diu que han guanyat amb dignitat, per què no han trencat abans la disciplina de vot? De divergències, n'han tingut unes quantes amb els anys.
Sí; de fet hem tingut votacions molt complicades. És evident que hem estat incapaços de traslladar a la ciutadania per què adoptaven algunes posicions i això ha provocat una certa desafecció. Del que es tracta, doncs, és de guanyar en coherència, tenir un horitzó clar i anar a construir tot un projecte. El que es va veure dimarts al Congrés va ser el punt de trobada del catalanisme polític en relació amb el dret a decidir. Això és el que ha despertat més consens i, curiosament, és el que el PSC ha defensat des del primer dia. El que em dol és que aquest punt de trobada s'hagués impedit al Parlament. Crec que les coses s'han de fer des de casa. Massa tacticisme, que no està sortint gens bé a CiU.
La sensació és que s'han tret una espina tenint per primer cop un vot diferent del PSOE.
No vull donar la sensació que hem estat aquí sotmesos i subordinats al PSOE. Ben al contrari: hem compartit i hem impulsat moltes coses junts. Hi ha hagut moments puntuals de certa tensió. I aquest ha estat un dels màxims, i s'ha concretat en un vot diferenciat.
Vista la reacció del PSOE, ho tornaran a fer o han quedat escarmentats?
L'actuació del PSC no pot estar condicionada per les amenaces que hi pugui haver o per por de represàlies. S'ha de moure en funció del projecte i del seu compromís amb Catalunya. I el PSOE hauria d'assumir els plantejaments del PSC o, com a mínim, reconèixer-los. Perquè segueix sent molt més el que ens uneix que el que ens diferencia.

Tothom hi va estar d'acord o va trobar resistència quan es va plantejar fer un vot discrepant del PSOE?

En l'executiva del PSC hi va haver unanimitat. I en la reunió que vam fer a Madrid, a banda de Carme Chacón, que ja ens va anunciar que no ho podia votar, no hi va haver ningú que expressés la possibilitat de trencar la disciplina de vot del PSC. A tothom hi ha coses que li agraden més o menys, però el dret a decidir ja forma part del projecte polític del PSC. Ja és així.
Arran de la votació sembla que Pere Navarro està molt molest amb Chacón; què ha passat des del congrés de Sevilla perquè ara hi hagi aquest allunyament?
És una percepció més de vostè que meva. Aquest era un moment històric i ho era per a tothom, així que s'espera que tothom actuï d'acord amb els criteris que s'han adoptat. Crec que el que Navarro ha transmès a Chacón és que el dret a decidir formarà part del nostre projecte polític. I, per tant, els màxims representants del PSC l'han de compartir. El que li assenyala el primer secretari és que aquesta mateixa consciència que l'ha portat a no complir el mandat de l'executiva l'ha d'usar també per dir si pot compartir el projecte que iniciem.
Navarro gairebé la va convidar a deixar l'escó...
Això depèn de la consciència de Chacón –uso aquest terme perquè és el que ella va emprar– de decidir si li permet continuar vinculada a un projecte en què el dret a decidir tindrà un paper fonamental. Un primer secretari no disposa de l'escó d'un diputat. L'escó te'l donen els ciutadans i és teu. En tot cas, tot plegat és una qüestió que han de resoldre Navarro i Chacón i qualsevol interferència no és bona.
Però Navarro sí que va dir que Chacón actua pels seus interessos al PSOE. El PSC tornaria ara a escenificar el mateix suport que li va donar a Sevilla?
Només sé que qualsevol persona que vulgui ser a la secretaria general del PSOE o cap de cartell ha de tenir el suport majoritari de Catalunya i, si no, no se'n sortirà. I això val per a tothom. Per això deia que, en el nou marc de relacions amb el PSOE, aquesta visió és la que s'hauria d'incorporar: la riquesa de la contribució del PSC en un projecte comú a Espanya, des de les singularitats de Catalunya.
Llavors, no assumir el dret a decidir és un handicap per obtenir el suport del PSC?
El PSC no ha pres mai posició per cap candidat. No ha indicat el vot als seus delegats; una altra cosa és el que es pugui deduir o interpretar. Al PSOE, en tot cas, li convé actualitzar la seva visió territorial d'Espanya, tenint en compte la realitat nacional i social de Catalunya, i ser capaç de donar-hi una resposta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.