Política

Els territoris catalans, ‘enllaçats' per la llengua

Un acte simultani, dissabte, a tots els Països Catalans defensarà el català

Denunciar els atacs permanents que es fan a la llengua catalana, sobretot des dels governs del PP. Aquest és l'objectiu d'un acte que es farà de manera simultània dissabte a diversos punts dels Països Catalans amb el nom d'Enllaçats per la llengua. Hi haurà actes a Girona, Barcelona, Perpinyà, Andorra, l'Alguer, Lleida, Fraga, Castelló, València, Alacant, Sabadell, el Catxe, Eivissa, Palma, Tarragona, Formentera o Maó. En cadascuna d'aquestes poblacions hi haurà activitats, però la central és la que es farà dissabte a les sis de la tarda a la plaça del Rei. S'hi llegirà un manifest i després es farà una cadena humana en forma de llaç que es pretén que faci un cercle entre la plaça de Sant Jaume i la de la Catedral o el Portal de l'Àngel. En definitiva, el que es pretén és que tota la comunitat lingüística catalana reclami els seus drets simultàniament.

Segons va explicar ahir Blanca Serra, de la Federació d'Organitzacions per la Llengua Catalana, el primer objectiu és donar simultaneïtat a la proposta, però la voluntat va més enllà i es volen dotar de continuïtat les mobilitzacions. Va recordar la “política molt agressiva” del PP a les Balears i al País Valencià, com també la previsible llei Wert d'educació, que també suposa una amenaça latent en contra de l'ensenyament del català a les escoles. Per tot això, va parlar d'un tercer objectiu: que la societat avanci cap a la desobediència civil en allò que faci referència a les agressions lingüístiques.

Les polítiques del govern estatal per limitar l'ús de les llengües no es limita només al català, tot i que és en primera instància la qui més ho pateix. Però també es va contra del basc i el gallec, per això es va anunciar la convocatòria d'un acte a Madrid amb entitats del País Basc i Galícia i la reunió següent amb els grups parlamentaris al Congrés per tractar del respecte a les llengües cooficials a l'Estat espanyol. Més endavant es plantegen accions en el mateix sentit amb el Parlament Europeu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.