Política

El fiscal en cap de Catalunya es rendeix davant Torres-Dulce

Rodríguez Sol s'avança al seu imminent cessament i presenta la renúncia al fiscal general de l'Estat, que l'accepta

El govern espanyol aplaudeix el relleu i la major part de polítics espanyols giren l'esquena al jurista

Admet que ha de plegat perquè el seu superior ja no li té confiança

Martín Rodríguez Sol ha preferit avançar-se a l'evidència: que el seu relleu al capdavant de la fiscalia superior de Catalunya era només qüestió d'hores. El jurista va aprofitar la seva presència ahir al vespre a la Fiscalia General de l'Estat per presentar la seva renúncia davant el seu superior jeràrquic –i amic– Eduardo Torres-Dulce, el qual li acabava d'obrir un expedient d'expulsió que tenia tots els números perquè s'executés. I és que la pressió política i mediàtica espanyola perquè el fiscal general visualitzés un càstig exemplar a Rodríguez Sol es va intensificar arran de les seves declaracions a favor de trobar fórmules que permetin consultar els ciutadans catalans en una entrevista concedida a l'agència Europa Press. El cap de la fiscalia catalana va preferir no presentar cap mena de resistència i ell mateix va fer un pas que ja es preveia inevitable, malgrat l'ampli suport unànime que va rebre des de Catalunya i per part de les principals associacions de fiscals i de magistrats. Rodríguez admetia que, malgrat haver actuat amb “lleialtat” al seu superior, se li feia impossible seguir per “l'evident pèrdua de confiança”.

La seva arribada a Madrid per declarar sobre l'expedient va anar precedida de molta satisfacció, força indiferència i escasses mostres de suport per part dels dirigents polítics espanyols davant l'anunci que podria ser destituït per avalar el dret a decidir. Des del govern espanyol, tot i apel·lar a la divisió de poders per no interferir en la decisió, alguns ministres, com el de Defensa, Pedro Morenés, no van poder dissimular el suport a la decisió d'expulsar-lo: “Espanya és un estat de dret i qui el conculqui, sigui qui sigui, s'hi haurà d'enfrontar.” El titular de Defensa responia així a les queixes expressades pel president Mas per l'actuació fulminant contra Rodríguez Sol i les nul·les conseqüències a les proclames de militars com les del general Juan Antonio Chicharro a favor d'una intervenció per aturar les aspiracions sobiranistes.

Satisfacció del PP

Segons Morenés, se'ls ha obert un expedient no perquè apareguin als diaris, sinó perquè les seves paraules “poden ser constitutives d'algun tipus d'acció contra el dret”. Altres membres del govern del PP van evitar valorar la iniciativa de Torres-Dulce, si bé en privat només aplaudia que s'hagi decidit apartar un fiscal que tot plegat havia defensat la possibilitat de celebrar una consulta legal, si bé des del PP se li atribuïa posar-se al costat “del secessionistes” i se l'acusava d'actuar al dictat del govern català pel fet d'obrir un expedient a El Mundo per informe fantasma sobre els comptes de Mas. Això va provocar la primera topada amb el fiscal general.

Des de l'àmbit polític, els més entusiastes amb Torres-Dulce van ser els dirigents del PP i d'UPD. El portaveu popular José Antonio Bermúdez de Castro va sentenciar que “els fiscals el que han de fer és sotmetre's a la llei i no buscar raons precisament per eludir-la”. El diputat del partit de Rosa Díez, Carlos Martínez Gorriarán, va arribar a qualificar Rodríguez Sol “d'assessor” de la Generalitat per “burlar la llei”.

Explicar l'expulsió

Des de la direcció del PSOE, Elena Valenciano va evitar donar suport al fiscal català tot apel·lant a la necessitat de “prudència” que requereix el seu càrrec. Només li va fer costat Esquerra Plural, que fins i tot exigeix la presència de Torres-Dulce al Congrés perquè expliqui el perquè de l'expulsió, alhora que ERC presentava una bateria de preguntes per determinar si l'executiu espanyol ha forçat la substitució.

Rodríguez ha preferit resoldre l'assumpte sense fer soroll, però reiterant que sempre s'ha expressat “des del respecte al marc legal” i insistint a convidar el poder legislatiu a modificar-lo. Amb la renúncia, l'expedient queda arxivat i ja no caldrà elevar-lo al Consell Fiscal. La seva renúncia no es farà efectiva de manera immediata.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.