Política

Rafael Ribó veu el cas del fiscal superior propi de la dictadura

L'escalada verbal arran de l'expedient al fiscal superior de Catalunya per haver avalat una consulta legal i la posterior dimissió d'aquest va seguir ahir, i entre el reguitzell de reaccions va destacar la virulència de la del síndic de greuges, Rafael Ribó, que va dir a RAC1 que la resposta del fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, a les declaracions de Martín Rodríguez Sol i la resolució de l'afer són “un atemptat al seu rigor professional” i a la llibertat d'expressió, i un viatge en el temps “35 anys enrere, al final d'una dictadura” i a la idea “d'Espanya, una, gran i lliure”.

Tant el Col·legi de Procuradors de Barcelona com el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, van afegir-se ahir a la defensa del fiscal. Gimeno va vindicar “la professionalitat i honestedat” de Rodríguez Sol, un “exemple a seguir” per les seves “conviccions democràtiques” i per haver exercit la seva tasca amb “respecte vers els valors de la societat catalana”.

El conseller de Justícia, Germà Gordó, també va lamentar la pèrdua de confiança” de Torres-Dulce arran d'unes manifestacions “absolutament respectuoses amb el principi democràtic i de legalitat”, i va expressar “preocupació pel desenllaç” dels fets. Si Gordó va mantenir un to institucional, Artur Mas va tornar a fer servir, com dimarts, la contundència. El president català va insistir ahir a considerar l'assumpte un “escàndol monumental” que acredita que a l'Estat la llibertat està “amenaçada”, la democràcia “no està ben fonamentada” i l'executiu de Mariano Rajoy “porta les coses al límit d'una manera poc presentable”.

Totalment oposada és la lectura que en fa el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, que va argumentar que jutges i fiscals s'han de mantenir al marge del debat polític per evitar ser acusats de perdre la independència. El camí del mig entre les dues posicions el va prendre Pere Navarro. A La Sexta va dir que les declaracions de Rodríguez Sol van ser “correctes”, però no “pròpies d'un fiscal”, però, tot i així, la reacció de Torres-Dulce, hi va afegir, alimenta la separació i la crispació entre Catalunya i la resta de l'Estat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.