Política

El cas Rodríguez Sol arriba a la Comissió Europea

Els eurodiputats de CiU, el PSC, ICV i ERC pregunten a l'executiu comunitari si creu que s'ha vulnerat el principi d'independència judicial

Ibarra barreja Mas amb els espantalls de Tejero, Hitler i Mussolini

La Comissió Europea s'haurà de pronunciar sobre la dimissió forçada del fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, arran de les declaracions en què va legitimar la celebració d'una consulta legal sobre la independència. Els eurodiputats de CiU, el PSC, ERC i ICV van presentar ahir una pregunta escrita a la comissió per informar-la de l'afer i en què li demanen que es pronunciï sobre si l'Estat espanyol ha complert els criteris d'independència judicial que són d'obligat compliment per als estats membres de la Unió Europea.

La pregunta la subscriuen els convergents Ramon Tremosa i Salvador Sedó; els socialistes Maria Badia i Raimon Obiols; Raül Romeva, d'ICV, i Ana Miranda, d'ERC, que recorden que entre les condicions que s'imposen als estats per adherir-se a la UE, la de la independència judicial es considera “de suprema importància”. Els eurodiputats consideren ”un fet preocupant” i “indicatiu dels problemes del sistema judicial espanyol” la dimissió de Rodríguez Sol l'endemà que el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, l'expedientés per rellevar-lo en entendre que havia vulnerat el principi de neutralitat política que li és preceptiu.

Exabrupte d'Ibarra

D'altra banda, l'expresident extremeny Juan Carlos Rodríguez Ibarra va considerar ahir que l'aposta sobiranista d'Artur Mas era “colpisme”. Per Ibarra, que va parlar a Antena 3, “quan Tejero ho va fer era colpisme” i ara, també”, i si ara els espanyols no saben com reaccionar és perquè estan acostumats a atacs a la Carta Magna amb les armes, com aquell del 23-F, però no a atacs des de dins, com a parer seu s'està fent ara i com van fer Mussolini a Itàlia i Hitler a Alemanya, segons va recordar. Al seu compte de Twitter, el diputat d'ERC Joan Tardà va replicar que “Rodríguez-Ibarra, si pogués, es comportaria com un Milosevic, que també es considerava d'esquerres, però que ha resultat ser un genocida”.

El govern destitueix el delegat a la UE

El govern ha destituït el delegat de la Generalitat a la Unió Europea, Joan Prat Coll, que ha estat dos anys a Brussel·les. Prat, que havia estat director general de Relacions Exteriors de la Comissió Europea i ambaixador espanyol a Itàlia, els Països Baixos i al consell de l'OTAN, va aixecar recels entre el sector més sobiranista de Convergència des del seu nomenament. Tenia, això sí, la benedicció del líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, que el va qualificar com “el millor delegat que Catalunya podia tenir a Brussel·les”. Amb la destitució, el govern de Mas satisfà els socis d'ERC, que mai han volgut Prat, i pot optar ara per un delegat de perfil sobiranista. Esquerra ja va proposar l'estiu passat la seva destitució i també un successor: l'expresident Jordi Pujol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.