Política

Pyongyang anul·la els acords de no-agressió amb Seül

Creix la tensió després de les noves sancions de l'ONU a la dictadura de Kim Jong-un

Corea del Sud alerta que, si hi ha un atac nuclear, el règim nord-coreà quedarà esborrat “de la faç de la Terra”

Corea del Nord ha declarat nuls tots els acords de no-agressió subscrits amb Seül des de la guerra del 1950-53 a partir de dilluns, coincidint amb un exercici militar conjunt previst entre Corea del Sud i els Estats Units. El règim nord-coreà de Kim Jong-un va respondre d'aquesta manera a les noves sancions, preses per unanimitat, del Consell de Seguretat de les Nacions Unides derivades dels assajos nuclears del règim.

La tensió dialèctica ha pujat fins a nivells inusuals a la península coreana, fins al punt que el nord ha decidit tancar el canal d'enllaç a la localitat fronterera de Panmunjon. El règim va mostrar ahir el dictador visitant els efectius desplegats als illots de Mu i Jangjae, als quals va advertir que estiguessin preparats per destruir l'enemic. També va reunir-se amb les unitats militars que van llançar l'atac d'artilleria el novembre del 2010 contra l'illa sud-coreana de Yeonpyeong (en què van morir quatre persones), a les quals va instar a estar a punt per dur a terme una “guerra sense quarter”.

La preocupació a Seül és elevada, ja que la situació és nova i existeix l'interrogant de si el nord gosarà prendre mesures militars en les pròximes setmanes. Un portaveu del ministeri sud-coreà de Defensa va assegurar que Corea del Nord “legalment no pot revocar l'armistici, ja que l'acord requereix la conformitat de les dues parts per a l'anul·lació” i va censurar la decisió unilateral. En tot cas, l'alerta és màxima i el portaveu del ministeri, Kim Min-seok, va afirmar que, si Corea del Nord ataca el sud peninsular amb una arma nuclear, “el règim de Kim Jong-un desapareixerà de la faç de la Terra”.

La Xina va voler demanar “calma i contenció” a les dues Corees en un moment “altament complex i sensible”. Pequín, principal suport econòmic i humanitari de Pyongyang, però que va condemnar de manera enèrgica els tests nuclears nord-coreans del mes passat i va subscriure la resolució sancionadora de l'ONU, va reclamar ahir una tornada a les negociacions per acordar la desnuclearització de la península en el marc de les converses a sis bandes entre els Estats Units, el Japó, Rússia, les dues Corees i la Xina.

El règim va amenaçar dijous amb un atac nuclear “preventiu” contra els EUA. Els experts calculen que Pyongyang no pot arribar a atacar sòl continental nord-americà amb míssils de llarg abast, però Corea del Sud o el Japó són objectius assequibles per a Kim Jong-un, amb rang de mariscal i comandant suprem de l'exèrcit popular.

El Japó està separat per menys de 1.000 quilòmetres de mar de la costa coreana, mentre que Corea del Sud comparteix 248 quilòmetres de frontera amb el veí del nord, on s'espera que pugui haver-hi algun tipus d'enfrontament en els pròxims dies. A més, la capital, Seül, és a 50 quilòmetres de la zona desmilitaritzada. Washington, aliat de Seül des de la guerra, manté uns 28.500 efectius militars al país asiàtic.

LA FRASE

La Xina demana calma i contenció i que s'evitin actes que puguin suposar una escalada de tensió
Hua Chunying
Portaveu d'afers estrangers xinès
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.