Política

Ridao vetllarà pel compliment de l'Estatut

ERC el proposa per al Consell de Garanties Estatutàries

El resultat electoral deixa el PSC sense un seient

ERC confia en l'exdirigent del partit Joan Ridao per vetllar pel compliment dels textos estatutari i constitucional, i amb aquest objectiu proposarà el seu nom en el pròxim ple del Parlament que ha d'aprovar la designació dels membres que ocuparan tres de les nou places de què consta l'òrgan institucional. Dues d'aquestes estan subjectes a renovació cada tres anys, mentre que la tercera ha quedat vacant després de la renúncia de Julio Añoveros, proposat pel PP. Els populars deixen el càrrec ara en mans del subdelegat de l'Estat a Girona, Carles Jaume.

Les dues places que s'han de renovar han estat ocupades fins ara per membres proposats per CiU i el PSC, Àlex Bas i Antònia Agulló, respectivament. Ambdós partits van explicar ahir que tenen previst tornar a presentar tots dos consellers a la reelecció, la qual cosa, conjuntament amb la proposta d'ERC d'incorporar Ridao, implicarà que siguin quatre els juristes que aspirin a les tres places. Tanmateix, i de resultes del nou escenari electoral, el PSC ha perdut una de les places, que és la que ara reclama ERC fruit de l'aplicació de la llei d'Hondt. La renovació d'aquests dos membres es va decidir per sorteig el 2009, any en què es va constituir aquest òrgan consultiu. Pròximament també s'haurà de renovar un dels consellers que també aquell any va ocupar una plaça per designació del govern.

Arran d'aquesta nova situació ja es va encetar ahir la primera polèmica. El portaveu del PSC, Jaume Collboni, va acusar CiU i ERC “d'imposar” la seva majoria per designar els nous membres, i va advertir del risc que suposa “la temptació de sotmetre les institucions catalanes a la seva agenda sobiranista”. Collboni va justificar ahir la renovació de la candidata del PSC per garantir el “principi de continuïtat institucional” en “moments convulsos” per a la política catalana. El diputat socialista també va argüir la necessitat que el Consell de Garanties Estatutàries mantingui “la seva independència”. “No acceptarem imposicions ni fets consumats”, va afegir.

Pare de l'Estatut

Joan Ridao va ser un dels impulsors i redactors del nou Estatut d'Autonomia durant l'època del govern tripartit amb Pasqual Maragall de president de la Generalitat. Ha estat diputat al Parlament i al Congrés dels Diputats i és exsecretari general d'ERC, càrrec que va perdre el 2011 quan Oriol Junqueras es va fer càrrec del lideratge del partit. Tot i que ja no està en primera línia de la política, Ridao continua sent militant d'ERC i forma part del consell assessor. És professor de dret a diverses universitats catalanes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.