Política

La deslleialtat de l'Estat accentua les retallades

El govern espanyol complica a la Generalitat la creació de nous impostos i deu més de 1.600 milions per les inversions en infraestructures

Ha rebaixat un 92% l'aportació en programes socials

L'Estat no només fixa un sostre de dèficit del 0,7% per a aquest any que la Generalitat considera inassumible. També ha impedit que el govern català tingui vies addicionals d'ingressos per esmorteir la tisorada de la despesa en l'escàs marge tributari de què disposa. Ha impugnat, entre d'altres, l'impost sobre els dipòsits bancaris. En els darrers dos anys, a més, altres actuacions deslleials de Madrid han accentuat l'impacte de les retallades. La reducció de les aportacions de La Moncloa ha forçat el govern català a assumir pagaments imprevistos mentre s'engreixaven els deutes estatals impagats. L'Estat tampoc no ha permès que les arques dels territoris s'hagin beneficiat de l'increment dels impostos que ha promogut. Al contrari. La Generalitat ha hagut d'assumir 66 milions per la pujada de l'IVA.

Enginyeria tributària

La Generalitat perdrà enguany uns 615 milions d'euros per la suspensió de nous impostos que ara són al Tribunal Constitucional. La bel·ligerància de l'Estat impedirà que es recaptin més de 500 euros amb el tribut sobre els dipòsits bancaris. L'any passat la Generalitat va ingressar 45 milions per l'euro per recepta, que també està suspès pel TC, i calcula que l'impacte per la reducció de la demanda de receptes és de 110 milions d'estalvi. Amb les taxes judicials, contra les quals també s'ha presentat recurs, les arques catalanes van ingressar 5 milions durant els set mesos de l'any passat que van estar vigents.

La Generalitat estudia ara implantar un nou gravamen sobre les begudes de refresc amb excés de sucre. La mesura, però, perjudicaria les grans distribuïdores de begudes, reticents a la imposició del nou tribut. Aquesta és una de les mesures fiscals que inclou el pacte de governabilitat de CiU i ERC. A la llista que guiarà els pròxims pressupostos també hi figuren noves mesures d'imposició ambiental, com ara l'emissió de gasos contaminants i la producció de residus nuclears, a banda de la implantació de l'Eurovinyeta als vehicles pesants de mercaderies que passin per les vies de gran capacitat de titularitat catalana.

Mentre es complica l'obtenció de nous ingressos, l'Estat ha anat reduint les transferències finalistes a la Generalitat.

Aixeta tancada

Entre el 2011 i el 2012 la rebaixa ha estat de 713 milions. El govern d'Artur Mas, però, no ha pogut suprimir l'activitat associada a tots aquests recursos i n'ha hagut de finançar una part amb la seva tresoreria. Es tracta de 296 milions imprevistos. La disminució estatal de l'any passat va ser de 496 milions i les polítiques que en van sortir més perjudicades van ser les de treball i educació. Per exemple, les transferències de l'INE per als programes d'ocupació van baixar 231 milions, les beques universitàries i no universitàries van caure 59 milions més, i els recursos per als programes en educació, 32 milions.

L'aportació del govern de Rajoy en programes socials també s'ha retallat un 92%. Els 72 milions del 2011 s'han precipitat fins als 5 milions aquest any, segons figura en els pressupostos de l'Estat. A tall d'exemple, el fons d'acollida i integració i reforç d'immigrants no rep ni un euro des de fa dos anys.

Deutes arrossegats

La bossa de deutes de l'Estat a Catalunya s'engreixa progressivament. El govern espanyol no ha pagat les liquidacions de les inversions corresponents a les inversions en infraestructures de l'Estatut dels anys 2008, 2009 i 2010, que pugen a 1.689 milions. Els comptes de l'Estat d'enguany tampoc no incorporen la partida corresponent a la disposició addicional tercera de l'Estat. Són 661 milions més impagats. El Ministeri de Foment, d'altra banda, ha reconegut un deute en infraestructures a Catalunya de 5.700 milions. L'Estat tampoc no va transferir la bestreta del 2011 del fons de competitivitat (1.450 milions). A més, el govern català va calcular que les decisions deslleials de l'Estat li van costar 2.428 milions durant l'any passat.

Per si això fos poc, el govern espanyol va penalitzar la Generalitat amb 72 milions pel retard del pagament de les quotes de la Seguretat Social. El departament d'Andreu Mas-Colell va justificar l'ajornament perquè el fons de liquiditat autonòmic no va arribar a temps. Però no es va deslliurar de la multa.

LA DATA

16.01.2013
El Tribunal Constitucional
va suspendre l'impost als dipòsits bancaris i l'euro per recepta pel recurs de l'Estat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.