Política

L'adhesió de Barcelona a l'AMI queda en suspens

La falta de suport polític a la proposta fa que Portabella (ERC) es plantegi l'opció de no portar-la a votació al ple del dia 15

La divisió al grup d'ICV-EUiA és el gran escull per assolir una majoria

Si no es produeix una tombarella política inversemblant, l'Ajuntament de Barcelona no ingressarà a curt termini a l'Assemblea de Municipis per la Independència (AMI). La correlació de forces que actualment es dóna al plenari de la capital catalana, i la incomoditat interna que ha generat aquest debat als grups de CiU i, sobretot, al d'ICV-EUiA, ha impedit articular una majoria favorable a la proposta de cara al ple del dia 15, que es quan s'havia de discutir la qüestió. Davant d'això, la coalició proposant, formada per ERC i Democràcia Catalana (DC), té davant seu el dilema de mantenir-la a l'ordre del dia, tot i la certesa d'una derrota previsible, o bé retirar el text per diluir els suposats efectes tòxics que això tindria per al procés sobiranista.

A dia d'avui, l'escenari que es dóna és el següent. El PSC i el PP, que ja sumen 20 regidors sobre 41, votaran en bloc que no. A l'altre extrem hi ha els edils d'ERC i DC, Jordi Portabella i Joan Laporta, que, inequívocament, estan a favor del “sí”. Fins aquí el blanc o negre, ja que la resta de formacions es mouen en una escala de grisos. Els 11 representants de CDC, incloent-hi l'alcalde Xavier Trias, també avalen la proposta, tot i que en privat han expressat la seva convicció que el millor seria posposar la discussió. Fonts properes han negat, taxativament, que el seu posicionament al respecte es vegi alterat, o condicionat, pel recent acord de pressupostos assolit amb el PP. Els recels, afegeixen, vénen únicament motivats per una qüestió d'oportunitat política. Amb els tres regidors d'Unió, però, ja hi ha més dubtes sobre què acabarien votant, tot i que semblen molt més a prop del “sí” que de l'abstenció, especialment dos d'ells (Raimond Blasi i Gerard Ardanuy). La clau, doncs, està a la bancada d'ICV-EUiA, on no hi ha una postura comú. Dos dels seus càrrecs electes, entre els quals el cap de grup Ricard Gomà, donarien suport a l'adhesió a l'entitat. Els tres restants s'abstindrien. Fetes les sumes, la proposició quedaria automàticament rebutjada. Arribats a aquest punt, els moviments que es produeixin a l'Ajuntament de Barcelona seran observats amb lupa per l'amalgama d'actors i sensibilitats que conformen el moviment independentista. Des de l'AMI mateix s'entén que un pronunciament explícit de la institució contrari a l'ingrés a l'entitat seria dolorós. Per contra, hi ha veus que propugnen i defensen que tota iniciativa que doni visibilitat al debat sobiranista i obligui els partits a prendre posició ja és positiu. Una qüestió, per tant, de tàctica i estratègia que és la que determinarà la decisió d'ERC i DC de portar, o no, la proposta a votació.

En aquest debat, però, els antecedents també pesen, i molt. Així, cal recordar que la coalició independentista ja ha posposat, en dues ocasions, la votació sobre l'adhesió a l'AMI per evitar, justament, que no prosperés. En el darrer ple de Barcelona, en lloc d'aquest text es va portar a debat la declaració sobiranista que prèviament havia ratificat el Parlament. Una discussió que també va portar cua, ja que, en aquella ocasió, el cap de files del PSC Jordi Martí va desmarcar-se dels seus companys.

LA XIFRA

41
regidors
té l'Ajuntament de Barcelona, dels quals, a hores d'ara, només 18 es dóna per fet que votarien la moció.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.