Política

Pregunten a Crespo per les illes Caiman

El fiscal interroga el diputat de CiU sobre sortides de diners a aquest paradís

Andrei Petrov nega pressions

Un interrogatori meticulós i, gairebé, extenuant. Així van definir alguns advocats la declaració de l'exalcalde de Lloret de Mar i diputat de CiU, Xavier Crespo, que durant tres hores va respondre a les preguntes de la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Maria Eugènia Alegret, per escatir si la seva relació amb l'empresari rus Andrei Petrov podria constituir diversos delictes de suborn.

En les altres dues hores, Crespo va respondre al seu advocat, Manuel González Peeters, i al fiscal anticorrupció Fernando Bermejo, al qual inicialment es va negar a contestar. Després ho va acceptar, perquè havia preparat les respostes amb el seu lletrat en un recés. Bermejo va preguntar a Crespo si coneixia o emparava grans sortides de diners de Petrov al paradís fiscal de les illes Caiman, fet que l'exalcalde va negar.

El fiscal també li va preguntar per cinc nous casos no inclosos en la resolució d'imputació per suborn del TSJC, com la concessió de l'empresa d'escombraries, no relacionada amb Petrov. A més, li va preguntar si un dels seus fills havia cobrat un temps com a jugador del club de futbol de Lloret. Crespo ho va admetre, tal com es feia amb altres joves. El fiscal anticorrupció José Grinda, centrat en el suposat blanqueig de capitals de Petrov, que investiga l'Audiencia Nacional, va marxar a mitja declaració.

L'exalcalde de Lloret, que va arribar dues hores abans de la declaració (cap a les tres del migdia) per no ser enregistrat per les càmeres, no va voler fer declaracions en sortir de nit del Palau de Justícia.

L'advocat de Petrov, Gustavo López, va assegurar que el seu client “es volia integrar a la ciutat”, i per això va patrocinar amb 270.000 euros, del 2007 al 2010, els equips de futbol i hoquei locals, “sense cap pressió i a canvi de cap favor”. També va declarar que Crespo havia lloat les inversions de Petrov al municipi a través de la seva societat Development Diagnostic Company (DDC), i que el projecte de transformar la plaça de braus en un centre comercial i el repartiment en la participació del pàrquing, municipal i privada, eren legals.

Els dos viatges a Rússia de Crespo, un dels quals amb la família, van ser justificats per valorar la capacitat del grup inversor a la ciutat de la Selva. Pel que fa al regal d'un rellotge valorat en uns 3.000 euros que va rebre Crespo, es va negar que fos a canvi d'obtenir uns beneficis.

LA XIFRA

5
hores
va durar l'interrogatori de l'exalcalde de Lloret Xavier Crespo ahir a la seu del TSJC. Va negar totes les acusacions.

Uns 45.000 euros d'un empresari

Ahir també va declarar com a testimoni un treballador de l'agència de viatges que va ratificar que Petrov havia pagat els bitllets d'avió, en classe preferent, a l'exalcalde de Lloret i la seva esposa, el 2007. Els van pagar en efectiu i no van voler factura.

També va declarar com a testimoni Ernesto Coloma Ruscalleda, titular de l'empresa Rosa d'Estiu, el qual va assegurar que Josep Valls, el regidor d'Urbanisme, li havia demanat una aportació de 45.000 euros entre el 2007 i el 2008 per patrocinar el club de futbol, i que a canvi li havia dit que “agilitaria els tràmits de les seves obres i no tindria problemes”. I va certificar que no havien rebut cap inspecció en la reconversió d'un antic hotel en un edifici de pisos al carrer Venècia de Lloret.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.