Política

El fiscal busca carregar més irregularitats a Crespo

Bermejo investiga la concessió “precipitada”, per 80 milions d'euros, del servei d'escombraries a l'empresa de Gustavo Buesa

Vol saber si l'exalcalde de Lloret va evadir capitals a les Caiman

El fiscal anticorrupció ha ampliat el radi d'investigació del diputat i exalcalde de Lloret Xavier Crespo, més enllà de les sospitoses relacions amb l'empresari rus Andrei Petrov, considerat un capitost de la màfica russa. En l'interrogatori de Crespo de dimarts al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el fiscal va qüestionar Crespo sobre la possible irregularitat en la concessió del servei de recollida d'escombraries a l'empresa GBI, que dirigeix el magnat Gustavo Buesa Ibáñez, vinculat a Iberdrola.

L'adjudicació del servei de la recollida a GBI la va aprovar el ple, quan Crespo encara era alcalde, el 13 d'abril del 2011, un mes abans de les eleccions municipals, per 80 milions d'euros i per una durada de deu anys.

Bases precipitades

La fiscalia sospita que les bases del concurs es van fer de manera precipitada abans de les eleccions, de manera que no hi hagués opció que altres empreses presentessin les seves pliques i per evitar que amb un canvi de govern GBI no tingués la concessió. Segons un informe a mans de la fiscalia, des del 1995 GBI té la concessió del servei d'escombraries amb un bon tracte, ja que la maquinària de l'empresa la pagava l'Ajuntament.

El fiscal Fernando Bermejo també va requerir a Crespo que li expliqués com era que si un dels seus fills cobrava 1.000 euros com a jugador d'hoquei, a l'Agència Tributària no li consta aquests ingressos i en canvi li consta que va cobrar 4.700 entre el 2009 i el 2010, procedents de GBI. Crespo, que inicialment va declinar respondre a la fiscalia, va demanar un recés amb el seu lletrat, Manuel González Peeters, en veure que el fiscal li feia noves preguntes relacionades amb el seu patrimoni, i després es va decidir a contestar-les. Es va limitar a dir, però, que totes les actuacions que havia fet com a alcalde eren dins de la més estricta legalitat. Crespo va assegurar, això sí, que coneix Buesa des de fa anys, molt abans que ell fos alcalde.

Va respondre només amb un “no” a la pregunta més compromesa del fiscal: si el 27 de febrer del 2002 havia tret una gran quantitat de diners amb destinació a les illes Caiman en concepte “d'operacions en valors representatius d'emprèstits”.

Crespo va negar que Petrov li hagués regalat un rellotge l'11 de setembre del 2010, coincidint amb el seu aniversari. Petrov ho afirma i la instrucció disposa de la factura d'un rellotge Zenit valorat en prop de 3.000 euros comprat en una rellotgeria de Lloret el dia abans. Va dir que no recordava si rebia paneres de Nadal de Petrov i que si en rebia les deixava a l'ajuntament per compartir-les amb tothom. Sí que va admetre els viatges que va fer a Rússia amb Petrov, però va justificar-los per la importància que tenia veure el funcionament de les seves empreses de cara a comprovar-ne la solvència, ja que havien d'executar una obra d'una importància cabdal per a Lloret. Així va relatar com van sobrevolar, amb Petrov i Victor Kainakin, l'empresa, suposadament del grup Gazprom, amb helicòpter i van aterrar prop d'una ermita, i també com van dinar en un vaixell, que li van dir que era seu, i on van veure una actuació de zíngars.

Un altre patrocinador

La magistrada Maria Eugènia Alegret també va interrogar Crespo en relació amb un altre empresari, Santos Lázaro Arias, que havia patrocinat el club d'hoquei quan ell era president i si l'empresari havia començat a tenir problemes amb l'Ajuntament quan va deixar de pagar. Alegret volia saber si Santos Lázaro havia tingut problemes per obrir un gimnàs en no pagar 6.000 euros, i Crespo va assegurar que ni el beneficiava quan patrocinava el club ni el va perjudicar quan va deixar de pagar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.