Política

El Parlament reclama la destitució de De Luna per hostilitat amb Catalunya

CiU, ERC, ICV i la CUP avalen una proposta al ple perquè es nomeni algú altre “més dialogant”

Li retreuen la judicialització dels municipis sobiranistes

La batalla de la delegada de l'Estat a Catalunya, María de los Llanos de Luna, per portar als tribunals tot allò que faci tuf d'independentisme al món local comença a tenir conseqüències polítiques. El ple del Parlament va aprovar ahir una moció d'ERC que demana el cap de la delegada “per la seva actitud hostil i la falta de respecte envers les institucions catalanes”. És a dir, que l'Estat la destitueixi del càrrec. De fet, la proposta defensada pel diputat Marc Sanglas rebutja “de manera expressa totes aquelles accions, declaracions i actituds tendents a coercir la voluntat expressada pels plens municipals, ja que no fan cap favor a l'exercici de la democràcia”. Ho va dir amb referència al pas pels tribunals obligat per l'Estat de nombrosos ajuntaments que no tenen penjada la bandera espanyola al balcó de les seves seus o acords de ple en què el municipi es declara territori català lliure i sobirà.

Val més que calli

“La delegada del govern només es dedica a generar conflictes al territori, quan hauria de callar”, i per això va demanar la seva substitució per una persona més predisposada a “l'entesa i al diàleg”. Una afirmació que li va suposar un enfrontament amb el diputat del PP Manuel Reyes: “Vostè ha caigut a baix de tot; hauria de rebre classes d'educació i respecte”, li va etzibar. Segons el representant del PP –partit que va col·locar De Luna en el càrrec–, el que pretén ERC és imposar “un pensament únic” que no s'adiu amb el que fa la delegada. En un agre intercanvi de paraules, Sanglas va replicar a Reyes que mai ha faltat al respecte a ningú i que en la moció el que es critica és l'actitud política de Llanos de Luna i no la seva actitud personal.

El PP no va ser l'únic que va sortir en defensa de la figura de la delegada. També ho va fer Ciutadans. La diputada Carina Mejías va aprofitar per acusar ERC de promoure la insubmissió fiscal i la desobediència civil quan, va dir, la delegada del govern només intenta “fer complir la legalitat”.

Tots els partits que mantenen una actitud més sobiranista van donar suport a la proposta d'ERC i es va aprovar per 86 vots favorables. Van ser els de CiU, ERC, ICV i la CUP. Els vint diputats del PSC es van abstenir, mentre que el PP i Ciutadans van deixar clar que són partidaris de mantenir De Luna en el càrrec.

Des de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) es vol promoure una moció per declarar María de los Llanos de Luna persona non grata i, de fet, la CUP ja s'ha avançat demanant-ho en alguns plens, com ara en el de Girona.

En defensa del model municipalista

La moció que va presentar ERC tenia diverses parts, totes amb un mateix sentit: la defensa del món local. Així, a banda de demanar que De Luna marxi, també es rebutja l'avantprojecte de llei del govern espanyol sobre la racionalització i la sostenibilitat de l'administració local. Diverses veus municipalistes i des del mateix govern consideren que aquest projecte és lesiu per als ajuntaments, ja que els treu competències en matèria de règim local i posa en dubte un sistema d'eficàcia comprovada. Un total de 106 diputats hi van votar a favor –els de CiU, ERC, el PSC, ICV i la CUP–, mentre que els del PP i C's hi van votar en contra. També es va demanar al govern incloure en el pressupost un calendari aproximat de pagament dels deutes pendents amb els ajuntaments i es va rebutjar una moció de C's per fer desaparèixer els consells comarcals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.