Política

Cimera avortada

Mas desconvoca la trobada anticrisi de demà perquè no veu possibilitat d'acords

L'oposició havia qüestionat la reunió perquè no se sap si hi haurà pressupost

CiU i el PSC s'acusen d'haver boicotejat la trobada

No hi haurà cimera anticrisi, almenys de moment. Després de diversos dies marejant la perdiu i amb retrets dels uns contra els altres, el president de la Generalitat, Artur Mas, va decidir suspendre aquesta trobada que s'havia de celebrar demà al Palau de Pedralbes. El motiu? Mas no veu “prou predisposició” dels partits per aconseguir acords en ferm i també tem que es converteixi en un nou focus de picabaralla, com ja ha passat últimament quan l'oposició ha criticat amb vehemència que la reunió es fes sense tenir clar si hi haurà pressupost o no.

També ha lamentat que no s'haguessin convocat els agents socials i econòmics. Fins i tot alguns grups, com ara ICV-EUiA, posaven en dubte la seva participació. Un panorama crispat que no ajuda gens ni mica a recuperar la imatge de la política catalana, que les últimes setmanes està quedant tocada pels dantescos episodis de corrupció i també de la trama d'espionatge.

Conversa amb Navarro

Abans de fer pública la decisió, Mas es va reunir amb el primer secretari del PSC, Pere Navarro, que havia estat l'ideòleg d'aquesta cimera, per acordar-ne la suspensió. El president, però, va deixar clar que la cimera no ha quedat anul·lada ni ajornada, sinó simplement desconvocada. Per tant, va deixar la porta oberta a tornar-la a organitzar sempre que les aigües es calmin. Els socialistes no van trigar a reaccionar i van culpabilitzar el govern de la seva suspensió perquè no ha sabut crear un “bon clima” entre els partits. Pere Navarro va comentar que l'executiu treballa molt per impulsar els processos identitaris, però “per donar resposta als problemes dels catalans està KO”.

CiU tampoc es va mossegar la llengua i va assegurar que el veritable culpable d'haver boicotejat l'acte de demà és el PSC. La federació acusa els socialistes d'haver presentat propostes “allunyades de la realitat i impossibles”, com si la Generalitat fos una “màquina de fer diners”. Segons el portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, la seva formació no està disposada a fer una trobada per “portar la frustració a la ciutadania”. El PSC ho va negar.

Proposta d'esborrany

Mas va intentar fins a última hora salvar la cimera i dimecres a la tarda, quan ja planava en l'ambient que l'acte segurament no se celebraria, va presentar un esborrany als grups parlamentaris. El text, que incloïa propostes genèriques, es dividia en tres blocs diferenciats.

En el primer es feia una radiografia sobre la problemàtica que afecta les arques de la Generalitat i s'apostava per una relaxació del dèficit i un alleugeriment de les retallades que l'Estat obliga a fer per complir el 0,7% del PIB. En el segon apartat, s'enumerava un acord estratègic per impulsar l'emprenedoria i la innovació, les polítiques d'ocupació o la simplificació de l'administració. Finalment, es volia impulsar un pacte social per a les polítiques de benestar social i un altre contra la pobresa i l'exclusió social.

Atac d'Iniciativa

Una de les forces que es va mostrar més bel·ligerant amb tot l'escenari que s'ha anat generant en els últims dies va ser ICV-EUiA. Abans que Mas anunciés la suspensió, els ecosocialistes van remarcar que el president havia “dinamitat” la trobada. En aquest sentit van fer tres exigències al govern: que presentés el balanç de l'anterior cimera, que es va celebrar el 25 de març del 2011; el revocament de les votacions sobre les retallades a la funció pública, que es van fer ahir en el ple, i el diàleg amb sindicats i altres entitats socials.

Una nova data

Precisament l'absència d'aquestes organitzacions ha estat motiu de polèmica. Artur Mas va preferir només convocar consells assessors del govern argumentant que en alguns d'aquests organismes, com ara el de la política social i familiar, ja hi havia representats de les entitats del Tercer Sector. Però aquesta solució no va agradar, gens ni mica, sindicats com per exemple CCOO, que es va oferir a explicar les seves propostes als grups parlamentaris.

Ahir les entitats catalanes d'acció social (ECAS) van exigir que es fixi una nova data per a la cimera en què puguin participar. “Demanem ser escoltades i contribuir activament al disseny i el desenvolupament de les respostes que els poders públics han de donar a la ciutadania. Ens hi juguem la cohesió social i el futur de l'estat del benestar”, reblaven.

Quan se sàpiga el pressupost, els grups podrem debatre i acordar mesures per reactivar l'economia
Enric Millo
PORTAVEU DEL PP
S'espera del president la creació d'un clima favorable sobre les coses que ens uneixen
Maurici Lucena
PORTAVEU DEL PSC
L'actitud i les propostes del PSC estan allunyades de la realitat financera de la Generalitat
Jordi Turull
PORTAVEU DE CIU
El que comença malament acaba malament. La feina no es pot fer en un dissabte al matí
Albert Rivera
PRESIDENT DE CIUTADANS
La cimera s'ha de celebrar, però perquè en surtin acords en ferm. Si no es fa així, és fer un flac favor
Anna Simó
PORTAVEU D'ESQUERRA
CiU i ERC han fet tot el que han pogut perquè no anéssim a la cimera quan mantenen l'ajust als funcionaris
Joan Herrera
secretari general d'ICV

Una proposta del PSC en campanya electoral

La possibilitat de celebrar una cimera econòmica i social va aparèixer en plena campanya electoral després que el primer secretari del PSC, Pere Navarro, ho plantegés en un debat. Llavors, els socialistes intentaven fugir del debat sobiranista que acaparaven CiU i ERC, i centrar les seves reivindicacions en la delicada conjuntura econòmica que afecta el país. Argumentaven que la prioritat dels ciutadans era com sortir de la crisi i no com assolir la independència.

La iniciativa de Pere Navarro ha anat prenent cos els últims mesos i els socialistes han treballat en diversos àmbits en aquest camp per arribar a la reunió amb els deures fets. Han recollit propostes entre els sindicats, entitats del Tercer Sector i associacions veïnals. Per exemple després de reunir-se amb la Federació d'Associació de Veïns de Barcelona (FAVB), Navarro va assenyalar que la “guerra de banderes” que comporta el procés nacional no ens ha de fer perdre el dia a dia dels problemes de la gent”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.