Política

ERC pacta amb CiU retocs a la retallada als funcionaris

Els republicans introdueixen matisos en la tisorada a canvi d'evitar-ne el bloqueig parlamentari que intentava el PSC

L'oposició els acusa de limitar-se a “maquillar” la mesura i CCOO, de “traïció”

ERC havia aconseguit fintar fins ara tant amb el pressupost com amb la retallada als funcionaris, les espines més punxegudes del pacte amb el govern. Però el PSC portava ahir al Parlament una proposició per anul·lar la supressió aprovada per l'executiu d'una de les 14 pagues (o un 7% del sou anual) dels empleats públics, cosa que va forçar els republicans a moure fitxa per evitar el que, sense el seu suport al govern, hauria estat una sonora derrota política de Mas.

Esquerra va evitar que prosperés la iniciativa dels socialistes i, a canvi d'empassar-se aquest primer gripau de la legislatura, va esgarrapar un acord amb l'executiu per poder esgrimir que havia aconseguit amortir els efectes de la, segons ells i els seus socis, inevitable retallada.

L'acord, que explicita que les pèrdues retributives i de condicions de treball tindran un caràcter transitori i no es consolidaran –extrem que d'altra banda el govern ja havia assumit prèviament–, implica aplicar la mossegada de manera progressiva, tot i que no es concreta quin serà el grau de progressivitat més enllà de no rebaixar el sou als empleats que tinguin ingressos inferiors a 1,5 vegades el salari mínim, i estudiar la possibilitat d'estendre l'exempció a les retribucions de fins a dos cops aquest salari mínim. Hi ha assumptes que el govern s'obliga a estudiar, sense anar més enllà, com ara la supressió de dietes per assistència a reunions i determinats complements, i compromisos, com ara fixar topalls salarials; limitar el nombre màxim de membres de consells d'administració o similars; reduir a la mínima expressió les hores extres remunerades; facilitar la mobilitat laboral o aprofundir en les fórmules de conciliació.

Falta de concreció

El nivell de concreció de les mesures, és, però, inexistent, a hores d'ara. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, que va comparèixer per explicar l'acord acompanyada del president del grup de CiU, Oriol Pujol, i la vicepresidenta, Joana Ortega, va justificar la falta de detall amb l'argument que les mesures s'han de pactar també amb els representants dels treballadors en el marc de la Mesa de la Funció Pública, en la qual s'hauran d'acabar de definir. Però ni ella ni Pujol ni Ortega van poder precisar ni tan sols quin percentatge d'empleats públics cobren menys d'1,5 cops el salari mínim i, per tant, ja no s'haurien de preocupar de la retallada. Fonts sindicals van afirmar que la mesura té un impacte “irrellevant” perquè “bàsicament, només afecta empleats a temps parcial”.

La resta de l'oposició va acusar Esquerra de limitar-se a maquillar la retallada aprovada el 26 de febrer. El més dur va ser el PSC. El seu portaveu, Jaume Collboni, va acusar els republicans d'“enterrar en calç viva el gir social que havien promès”. Els pals li van venir també dels representants dels treballadors. “Ho vivim com una traïció d'ERC”, va etzibar la coordinadora del sector de la Generalitat de CCOO, Sílvia Cegarra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.