Política

Les oficines comercials no s'integraran

Catalunya no vol entrar a la xarxa estatal de l'ICEX, però sí al consell directiu

La Generalitat no integrarà les seves 34 oficines comercials d'ACC1Ó al món a la xarxa estatal de l'Instituto de Comercio Exterior (ICEX). Així ho ha ratificat aquesta setmana en la reunió del Consell Interterritorial d'Internacionalització, en què l'executiu estatal ha insistit a les comunitats que deixin les seves estructures per evitar duplicitats i estalviar recursos. Des que la secretaria d'estat de Comerç va començar a demanar-ho, fa un any, deu comunitats han signat ja convenis d'integració de 82 oficines, i només dues, Catalunya i el País Basc, que en sumen una cinquantena, s'hi neguen adduint que volen mantenir la capacitat de maniobra.

Pere Torres, secretari general d'Empresa i Competitivitat, justificava després de la reunió que la xarxa catalana funciona “des de fa molts anys” i està donant “bon resultat”. I és que Catalunya és avui la comunitat més exportadora, amb un 26% del total de l'Estat, i concentra la seu social del 36% de les seves empreses exportadores, amb una mitjana d'exportacions per càpita de 7.500 euros, pels poc més de 4.000 de l'estatal. “Entenem que les coses que funcionen per ajudar les empreses s'han de mantenir”, justificava Torres, que vol mantenir l'esperit actual de col·laboració i complementarietat amb l'ICEX, però no passar a la “supeditació i la tutela”. Catalunya ha estat precisament una de les sis comunitats que, a proposta de l'Estat, ha passat a tenir presència al consell d'administració de l'ICEX, que per primer cop ha enviat aquest any el seu programa d'activitats a les comunitats perquè hi participin, i vol unificar-hi altres accions a l'exterior.

El PP vol que es tanquin tres delegacions

El PP va presentar en el ple d'aquesta setmana una interpel·lació al Parlament per demanar també la integració de la xarxa exterior catalana, formada en total per 65 oficines, en l'estatal, ja que la veu un “malbaratament de recursos”. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, s'hi nega per la “poca confiança” en les estructures estatals, i va recordar a més que l'Estatut ho avala, la feina d'aquestes oficines, entre d'altres, va permetre que el 2012 Catalunya fos líder en atracció d'inversions empresarials a l'Europa continental. El PP va avançar que demanarà que tanquin les delegacions a París, Londres i Berlín, i s'obrin més oficines comercials a la Xina, l'Índia, el Brasil i Sud-àfrica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.