Política

Decidits a decidir el 2014

El nou full de ruta de l'ANC rep el suport amplíssim dels assistents a l'assemblea general

L'Onze de Setembre se celebrarà una gran cadena humana arreu del territori

“Si la legalitat
ens va en contra, el que ens cal fer és trencar-la”


El full de ruta aprovat ahir a Girona, gairebé per unanimitat, per uns 2.300 assistents a l'assemblea general de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha d'establir les bases per aconseguir la independència el 2014. Aquest és el corpus del projecte de l'ANC pel 2013, que preveu com a grans fites organitzar tres actes molt importants. El que es va avançar ahir va ser que es farà una gran cadena humana al llarg de tot el territori amb motiu de la diada de l'Onze de Setembre. Aquesta iniciativa es durà a terme conjuntament amb Òmnium Cultural i està oberta a altres entitats que s'hi vulguin afegir. Una iniciativa que, en paraules de la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, ha de servir per “demostrar als ulls del món que el que ha passat i està passant a Catalunya no ha estat una anècdota”. Casals va encoratjar els assistents a “buscar la fermesa i la unitat de les entitats de la societat civil”. Es vol deixar clar que l'acció unitària ha de ser un nou cop de força per empènyer definitivament el procés cap a la independència.

A més, el full de ruta també preveu apostar amb força per preparar mobilitzacions a favor de la desobediència civil i la resistència, i per reforçar-se i donar suport en zones on el sentiment independentista és més baix. Un altre punt que es va aprovar, però aquest ja en el capítol més àrid de les votacions dels informes de gestió i el pressupost, va ser flexibilitzar la presa de decisions de l'entitat a través de la celebració d'assemblees generals descentralitzades [llegiu peça].

Aquestes són les bases que es van aprovar ahir al matí al pavelló Fontajau de Girona, quan repetidament es van enlairar les contraportades d'El Punt Avui, El 9 Esportiu i Presència per manifestar, a través dels colors vermell, verd i blanc, el sentit del vot dels assistents. L'aprovació del text actualitzat per al nou full de ruta va rebre 2.229 vots favorables, 9 en blanc i 4 de negatius. Una votació inapel·lable que demostra l'entrega i el compromís dels assistents a l'assemblea.

Sense treva

“Si la legalitat ens va en contra, cal trencar-la.” Així de contundent es va expressar la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, que va advertir que ara no es podia defallir, perquè: “El nostre adversari és molt fort i juga molt brut, i farà servir totes les armes legals contra el nostre país i les nostres estructures d'estat.” Per això, Forcadell va exigir al govern de la Generalitat i als polítics que es constitueixi el Consell de la Transició Nacional. Forcadell va afirmar que cal explicar que “l'única manera de sobreviure com a poble és disposar d'un estat”, i hi va afegir: “Amb la independència farem un estat més just i democràtic”. Per Carme Forcadell la iniciativa de fer una cadena humana neix de la gran manifestació del passat 11 de setembre, que obliga a treballar per mantenir l'esperit de la mobilització apostant per noves expressions populars, després d'aquella fita històrica: “Les coses perfectes no es poden repetir”, va destacar.

La presidenta de l'ANC va dir que una cosa havia quedat clara: “No volem ser espanyols, el que volem és ser un nou estat d'Europa”, i va afegir-hi: “Tot i els intents de genocidi, cal saber defensar els nostres principis i llibertats.”

Afrontant el futur

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, en la seva intervenció inicial en l'assemblea general, va remarcar: “Estem decidits a decidir el futur de Catalunya com estat propi.” “Som a la recta final d'un camí que ve de lluny, fet a les palpentes”, va remarcar Puigdemont, i hi va afegir que aquest camí “darrerament està molt il·luminat”, en clara al·lusió a les enceses d'espelmes en forma d'estelada que es fan arreu del territori. L'alcalde va posar com a exemple Girona, i va dir que “la ciutat està decidida, des del món local, a comprometre's en accions fermes” que no destruiran “estratègies de la por”.

579.000
euros
és el pressupost de l'ANC pel 2013.
2.229
vots favorables
al full de ruta.

Aproven flexibilitzar la presa de decisions

L'assemblea general de l'ANC va aprovar una modificació parcial dels estatuts per poder també celebrar assembles generals descentralitzades. Aquesta votació, que requeria un 65% dels vots favorables, es va aprovar amb 1.927 vots afirmatius, 62 de negatius i 41 en blanc. Aquesta proposta va ser deguda a la necessitat de poder aprovar les esmenes que s'havien presentat i que no es van poder resoldre. En tot cas, des de l'ANC el que es va voler fer va ser un exercici de transparència, admissió dels errors i de cerca de solucions, especialment centrat a partir d'ara a agilitzar la presa de decisions. D'aquí ve la proposta de fer assembles generals descentralitzades, com les que es faran el pròxim 6 d'abril.

L'assemblea general, entre altres votacions, va aprovar el pressupost pel 2013, que pujarà a 579.000 euros. També es va aprovar no apujar les quotes que paguen els membres de l'ANC. A més, i si ens centrem en el pressupost, també es va aprovar que les accions que es considerin extraordinàries, hauran de disposar d'un pressupost a part.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.