Política

Sense marxa enrere

Diversos consellers del govern insisteixen que l'oferta de diàleg amb l'Estat en cap cas ha de suposar un fre al procés sobiranista

ERC dóna confiança a Mas, però li recorda que la ciutadania no entendria un viratge de CiU

No hi haurà marxa enrere en el procés sobiranista. Aquest és el missatge que ahir es va esforçar a difondre el govern després que, dissabte, Artur Mas ordenés als consellers reobrir el diàleg amb l'Estat espanyol, fet que va encendre les llums d'alarmes en alguns sectors.

CiU esgrimeix que el seu programa electoral, el pacte d'estabilitat amb Esquerra, la mateixa declaració de sobirania o la resolució sobre el dret a decidir del PSC que es va aprovar la setmana passada al Parlament ja fan referència a estendre ponts de diàleg amb el govern espanyol, exactament el mateix que va recomanar Mas dissabte durant la reunió extraordinària al Palau de Pedralbes. I, per tant, aquest panorama no ha de canviar ni l'agenda nacional, que fixa la consulta el 2014, ni la social.

Fins a tres consellers, Andreu Mas-Colell, Francesc Homs i Josep Maria Pelegrí van sortir ahir a escena per refermar aquesta posició i provar d'esvair les especulacions d'un possible viratge de l'executiu. Van negar que el govern espanyol els hagi proposat un pacte pressupostari a canvi de renunciar al dret a decidir. Diumenge havia fet el mateix la vicepresidenta, Joana Ortega.

Aval de CiU

La federació també va insistir que sempre ha estat oberta a punts d'entesa amb La Moncloa, però fins ara la resposta ha estat negativa. Precisament ahir l'executiva de CiU va avalar la iniciativa del president de la Generalitat de tornar a allargar la mà a Madrid.

En aquest sentit, el primer repte que haurà d'afrontar el govern català amb l'espanyol és la flexibilització de l'objectiu de dèficit, que està marcat en el 0,7% del PIB. Aquest sostre implicaria fer unes retallades d'uns 4.400 milions d'euros, fet que el conseller d'Economia veu inassumible. Cada dècima de més que es pugui esgarrapar suposaria un estalvi de 200 milions.

Aquesta oferta de diàleg de Mas, però, no només es focalitza en el camp polític. El president va demanar als seus que també l'ampliïn a altres estaments socials, sobretot a aquelles associacions o sectors que més pateixen les conseqüències de la crisi econòmica. En resum, intentar preservar l'estat del benestar i minimitzar els ajustaments.

ERC demana celeritat

Esquerra no tenia coneixement de la trobada que va celebrar dissabte el govern aprofitant que s'havia suspès la cimera econòmica. Els republicans no veuen de mal ull encetar converses amb Madrid, sempre i quan no hi hagi una dilació en la celebració de la consulta. Recorden que l'Estat segur que dirà que no a les propostes de Catalunya, i això els carregarà de “raons” per continuar el camí sobiranista. La portaveu d'ERC, Anna Simó, però, va alertar que ni el seu partit ni el “país” seguiran a CiU si fa un pas enrere. La federació i els republicans van cancel·lar ahir la reunió setmanal de seguiment del pacte de govern, però van atribuir-ho a “problemes d'agenda”.

Tant el PSC com ICV van criticar la reunió “clandestina” de dissabte. Els socialistes van assegurar que sempre han apostat pel diàleg amb l'Estat i per buscar una “concertació” amb els agents socials i econòmics.

Millo allarga la mà a l'executiu

El portaveu del PP català, Enric Millo, va criticar ahir la reunió “d'amagatotis” del govern celebrada dissabte al Palau de Pedralbes, però tot i així va celebrar el que ell entén que pot constituir un “canvi de rumb” de l'executiu de Mas. Millo entén que si efectivament es produeix una aposta “sincera” pel diàleg amb el govern espanyol, es tractaria d'una “rectificació” que xocaria “frontalment amb les tesis junqueristes” (referint-se als plantejament del president d'ERC, Oriol Junqueras), però va recordar que l'aritmètica parlamentària permet a Mas triar altres suports. “Ha estat ell el que fins ara s'ha tancat les portes”.

Tot això, és clar, si no es tracta del que el portaveu del PP va titllar d'“escenificació d'una tàctica partidista” per part de CiU, opció que Millo no va descartar. En tot cas, va apuntar, el govern tindrà una oportunitat de clarificar les coses aquest mateix dijous, en la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, que aplega el ministre d'Hisenda i els consellers d'Economia de cada autonomia. “Esperem que l'actitud, dijous, sigui positiva i dialogant”, va desitjar.

i.vila

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.