Política

El PSC només acceptarà fer la consulta amb la llei catalana si ho autoritza l'Estat

El portaveu parlamentari concreta ara la postura dels socialistes sobre la normativa que prepara la ponència conjunta i que podrien tancar CiU, ERC i ICV-EUiA aquest dimarts

Lucena avisa que si la llei “només serveix per convocar de manera unilateral la famosa consulta sobre la independència”, no signaran la ponència

El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, ha concretat la postura del seu partit, fins ara ambigua, sobre la llei de consultes que prepara el Parlament: només acceptaran fer una consulta sobiranista sota aquesta norma catalana si així ho autoritza el Govern espanyol.

Lucena ha fet aquest anunci aquesta tarda en roda de premsa al Parlament quan, en paral·lel, està reunida la ponència conjunta de la llei catalana de consultes, que avui podrien tancar CiU, ERC, ICV-EUiA sense el suport del PSC, ni tampoc del PPC i Ciutadans.

“Si veiem que estan temptats de fer d'aquesta una llei unívoca, és a dir, que només serveixi per convocar de manera unilateral la famosa consulta sobre la independència, si deduïm això, que la ponència només es tanca per a això, ens hi oposarem i no signarem la ponència, perquè és una presa de pèl”, ha dit Lucena.

Fonts socialistes ja van desaprovar aquest dilluns les “presses” de CiU i ERC per tancar la ponència conjunta en tres reunions, mentre que nacionalistes, republicans i ICV-EUiA volen tancar com més aviat millor aquest assumpte perquè comenci la tramitació parlamentària de la llei de consultes catalana.

El PSC sempre ha defensat que la consulta d'autodeterminació ha de ser legal, vinculant i pactada amb el govern de l'Estat, però la seva posició era més ambigua sobre la llei de consultes catalana, cosa que aquest dimarts ha deixat bastant clar: aquesta norma només pot emparar la consulta “si el govern espanyol estipula i autoritza aquesta via com la forma legal de celebrar la consulta”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.