Política

Resposta calculada

El TSJC veu indicis de tràfic d'influències en el cas de les ITV i imputa Oriol Pujol, que delega els càrrecs de partit però manté l'escó

Amb un punt de tranquil·litat i la consciència tranquil·la. Així és com Oriol Pujol afirma afrontar la seva imputació en l'anomenat cas ITV, que va conèixer ahir al matí després de rebre la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). L'alt tribunal català veu indicis de tràfic d'influències, i vista la condició d'aforat de Pujol, és qui havia de decidir sobre la imputació, que ahir es va confirmar. La conseqüència de rebre la interlocutòria és la delegació dels seus càrrecs polítics, que el mateix Pujol ja havia anunciat fa setmanes en cas que es produís la situació. En una reunió extraordinària del comitè executiu nacional d'ahir al vespre, es va ratificar la substitució de Pujol com a president del grup parlamentari de CiU i com a secretari general de CDC. El portaveu al Parlament, Jordi Turull, assumeix la presidència del grup i la feina de la secretaria general es reparteix entre Josep Rull i Lluís Corominas, tot i que formalment ningú ocuparà el càrrec. És a dir, el títol continua buit. Però Pujol manté l'acta de diputat.

Per al partit suposa perdre un dels seus homes més forts. La substitució fa temps que es preparava, i no suposa cap improvisació. Rellevar Pujol per una figura de pes podria donar pistes sobre el possible futur relleu de Mas, i s'ha optat per una solució més temporal, a l'espera de la resolució del cas. La decisió de la seva substitució per Turull, Rull i Corominas ha estat consensuada amb el president de CDC, Artur Mas, i amb el d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida.

Ahir Pujol va fer una defensa aferrissada de la seva innocència i va esbossar un dibuix de quina és la seva realitat: rebre la interlocutòria significa que es veuen indicis que “no necessàriament són ni certs ni provats” i tampoc vol dir que se l'hagi condemnat ni s'hagi demostrat la seva culpabilitat. Significa que s'obre una via en què tindrà tota la informació del cas i, per tant, es podrà defensar per aclarir-ho tot. Ell, però, ja ho té clar, i va aprofitar per explicar-se. Va dir que ni ha estat “col·laborador ni necessari en cap trama corrupta”, que no té ni ha tingut cap interès en cap empresa d'ITV i que la seva actuació en aquest àmbit ha respost, com en tants d'altres, a un intent de millorar “un sector concret dins la legalitat”.

Donades aquestes explicacions, per què plegar? Segons ell, la decisió respon a una ètica personal que no pretén que ningú imiti i amb un objectiu clar: no perjudicar el procés de transició nacional que ha engegat Catalunya. “La decisió que prenc és als antípodes de protegir-me amb la senyera o entendre que forma part del joc brut a Catalunya, que per cert existeix”, va dir. Va reiterar que no vol ser cap nosa perquè Catalunya culmini i que continuar en el càrrec suposaria entorpir-lo.

Però en tot hi ha un però, i és així com justifica que no deixi també l'acta de diputat. Per un principi de reversibilitat. Plegar totalment al Parlament seria “una acció desmesurada” i implicaria afegir, al seu entendre, una sensació de culpabilitat inexistent. “És una decisió que prenc per no entorpir el procés, no per defensar-me”, va insistir, i si dimitís de diputat no hi hauria aquest principi de reversibilitat: és a dir, recuperar la normalitat al partit i a la cambra quan el cas de les ITV conclogui perquè està convençut que no hi ha res. “Aquesta fórmula és l'única que permet la reparació, i mai serà al nivell de la persecució que m'han fet el darrer any”, va declarar. Es referia al joc brut de l'Estat envers el procés sobiranista, però que Pujol va voler desvincular del seu cas. Sobre les converses telefòniques publicades, no va voler opinar, argumentant que això serà part de la seva declaració com a imputat.

Ja vaig dir que ningú de CDC faria nosa en el procés sobiranista, fins i tot amb el risc de ser injust amb un mateix
Faig un plantejament ètic i personal que no pretén ser imitat ni imita ningú. És una postura pròpia
Estic segur que els indicis que hi ha sobre mi seran aclarits. Ni he estat col·laborador ni sóc necessari en cap trama corrupta
Renunciar a l'acta de diputat suposaria afegir una sensació de culpabilitat que no es produeix
Oriol Pujol
diputat de ciu
Tinc la confiança que la delegació de les meves atribucions serà breu, i vull donar sensació de normalitat
Hi ha joc brut contra Catalunya i podria protegir-me amb la senyera dient que la imputació va contra el procés sobiranista

Lloança des del govern

Pel portaveu del govern, Francesc Homs, la renúncia d' Oriol Pujol l'honora encara que pugui ser injusta perquè, per ara, és innocent. Va anar més enllà i va mostrar la seva “confiança personal en la innocència” de Pujol abans d'insistir que no es pot traslladar a l'opinió pública que un imputat és un culpable. Homs també va remarcar que el cas no afecta l'objectiu del govern de lluitar contra la corrupció. També va sortir en la seva defensa el president del comitè de govern d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, que va asseverar que amb la imputació Pujol tindrà oportunitat de defensar-se, cosa que ara no passava.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.