Política

El govern s'embranca en la batalla de competències al TC

Presenta quatre nous recursos per invasions de l'Estat

Impugna la llei espanyola dels dipòsits bancaris, els horaris comercials, els pressupostos i la suspensió d'aportacions a la dependència

Artur Mas advoca pel diàleg amb l'Estat i demana als seus consellers que mantinguin els ponts oberts amb els ministeris; entre altres raons, per esmorteir els efectes negatius de l'asfíxia financera. Però en matèria competencial s'imposa la bel·ligerància. Davant de les repetides invasions de l'Estat, i com a enèsim capítol d'un etern conflicte de potestats, el Consell Executiu va aprovar ahir la presentació de quatre nous recursos al Tribunal Constitucional. Un cop exhaurit el “diàleg imprescindible” amb Madrid, segons va constatar el conseller de la Presidència, Francesc Homs, els magistrats de l'alt tribunal hauran de determinar si hi ha hagut extralimitacions.

El gabinet de Mas va acordar recórrer contra la llei espanyola sobre els dipòsits bancaris, el reial decret que trepitja la regulació catalana en matèria d'horaris comercials, els pressupostos generals de l'Estat d'enguany i la suspensió de l'aportació del govern espanyol a la llei de la dependència. El Consell de Garanties Estatutàries havia detectat invasions competencials en totes aquestes normes.

Quant als dipòsits bancaris, la norma impulsada pel govern de Rajoy fixa un tipus impositiu zero per impedir que els territoris obtinguin ingressos per aquest concepte. Així ho sosté la Generalitat i, de fet, l'Estat ja va impugnar i promoure la suspensió de l'impost sobre els dipòsits pactat per CiU i ERC.

Mas convoca els agents socials i econòmics

Després del fracàs per la supressió de la cimera econòmica, que havia de celebrar-se dissabte, el govern ha convocat sindicats i patronals. L'executiu reactivarà a l'abril l'acord estratègic, impulsat pel tripartit, després del fracàs de buscar propostes compartides amb els partits de l'oposició, que van carregar contra l'executiu pel fracàs de la cimera. Els agents socials i econòmics no hi havien estat convidats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.