Política

Acord en la llei de consultes tot i els recels del PSC i la CUP

CiU, ERC, el PSC, ICV i la CUP avalen la ponència perquè es tramiti la norma, però els socialistes recorden que no servirà per a la consulta d'independència

La llei podria estar llesta abans de l'estiu

Acord de mínims. CiU, ERC, el PSC, ICV i la CUP van avalar ahir la ponència de la llei de consultes perquè pugui continuar la seva tramitació, però tant els socialistes com els membres de la CUP van mostrar els seus recels. Els de Pere Navarro van recordar que aquesta normativa no servirà per convocar el referèndum d'independència, perquè només es pot preguntar a la ciutadania en els àmbits competencials de la Generalitat. I la CUP es va mostrar escèptica sobre la celebració d'una consulta en aquest marc legal.

CiU i ERC, però, defensen que aquest projecte pot ser la base per poder fer el referèndum sense haver de demanar permís a l'Estat espanyol.

Ahir es va fer l'última reunió de la ponència d'aquesta llei, que havia decaigut en la legislatura passada per les eleccions anticipades –s'havia fet bona part de la tramitació, però no s'havia redactat cap text articulat–. Fa poques setmanes es va reactivar el procés i les formacions van decidir agafar com a referència el document del govern que s'havia debatut anteriorment en la cambra.

Setze anys i sense veto

A partir d'aquí s'han pogut tancar alguns acords, que s'havien treballat en el mandat anterior. Per exemple, la nova llei fixa el límit per poder votar en els setze anys, i no els divuit com es preveia inicialment, i també s'ha eliminat el dret de veto en les iniciatives ciutadanes. En l'antic esborrany s'especificava que el president tenia l'última paraula a l'hora d'autoritzar les consultes que havien estat promogudes per la societat amb la pertinent recollida de signatures.

Una altra de les modificacions que s'han introduït és que la redacció permetrà desenvolupar altres instruments de participació com ara enquestes, audiències públiques o fòrums de participació. Aquest punt era una petició expressa del PSC, que reivindicava que la normativa també utilitzés aquestes eines de “radicalitat democràtica” que apareixen en l'article 122 de l'Estatut. Una demanda que els altres grups han acceptat i que, fins i tot, ha comportat el canvi de nom del projecte, que a partir d'ara s'anomenarà llei de consultes populars no referendàries i participació ciutadana.

Els socialistes, però, van voler deixar clar que si s'utilitza aquesta llei per preguntar sobre la independència s'estarà “enganyant” la ciutadania, perquè no és competència de la Generalitat o els ajuntaments. El PSC només defensa una consulta “legal i pactada” amb l'Estat, i per això va alertar que vetllarà perquè CiU i ERC no converteixin aquesta normativa en un instrument “només pensat” per a la consulta d'autodeterminació. “Es podrà preguntar sobre l'energia nuclear, sobre les retallades, sobre els sous dels alts càrrecs o sobre les línies de molt alta tensió”, remarcava el diputat socialista Ferran Pedret.

CiU, Esquerra i ICV-EUiA es van congratular del consens que han aconseguit i les previsions més optimistes són que la llei podria estar aprovada abans de l'estiu.

Això sí, el govern espanyol ja ha anunciat que amb tota probabilitat hi recorrerà al Tribunal Constitucional (TC).

El govern no té clara la pregunta del referèndum

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va reconèixer ahir que el govern encara no ha definit ni el contingut ni la forma de la pregunta que s'hauria d'elaborar en una hipotètica consulta sobre la independència. “El govern no té cap opinió prefixada del que ha d'incloure la pregunta”, va remarcar Homs. No es va mullar, doncs, sobre si s'ha de parlar d'estat propi, de sobiranisme o d'independència.

Homs va tornar a reiterar que l'oferta de diàleg que Artur Mas ha fet a l'Estat no suposarà un retrocés en l'agenda nacional: “La consulta i la recuperació econòmica són cares d'una mateixa moneda.” En aquest mateix sentit, va assegurar que l'executiu no s'ha mogut ni un pam de les seves posicions. D'aquesta manera va voler tallar de soca-rel algunes especulacions que destaquen que el govern ha fet un “viratge” i estudia fer marxa enrere en el procés sobiranista. “Continuem estant on estàvem”, va reblar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.