Política

L'anàlisi

Fre al debat successori

Mas i Pujol eviten obrir el meló dels lideratges i reparteixen joc en la cessió de les funcions

No hi busquin un nou delfí. Artur Mas i Oriol Pujol han acordat una solució temporal a l'enretirada del fins ara secretari general de CDC que també vol mantenir a guaret el debat successori. Es gestava des de feia setmanes. Finalment ha estat una opció tricèfala. Josep Rull i Lluís Corominas guanyen paper al carrer Còrsega i, Jordi Turull, al Parlament. Els tres dirigents es reparteixen les funcions delegades per Pujol i, de retruc, la projecció política i mediàtica. Ningú no ocupa, però, el lloc nominal al partit. CDC li reserva el càrrec confiant en la seva innocència i amb l'esperança que se n'aixequi aviat la imputació: el cas ITV, com un simple malson. L'argument de la temporalitat, per tant, deixa al refrigerador el meló dels lideratges.

L'executiva vesperina de CDC, reunida d'urgència, va fer pinya amb Pujol. Mas hi va intervenir per expressar el seu suport i escalf al secretari general, que va ser ovacionat al carregar Còrsega –segons fonts convergents– i fou citat com un exemple a seguir per la resta de formacions. Pujol va ser consagrat com a home fort del partit en el congrés de fa un any. En el conclave de Reus no només es replantejava l'estructura d'una formació que havia passat de la trinxera de l'oposició al govern, sinó que es formalitzava l'elecció d'un número dos. Pujol va començar a exercir un pes preeminent al partit i al Parlament, com a president del grup de CiU, des que Mas va arribar al Parlau de la Generalitat acompanyat d'altres primeres espases, com ara Francesc Homs o Germà Gordó. Mas volia evitar així que totes les energies convergents recaiguessin sobre el govern, com va passar amb els mandats de l'expresident Jordi Pujol.

La consigna de muscular el partit, però, tenia una doble vessant. Amb el nomenament de Reus també s'encarrilava el camí futurible de la successió, tot i que aleshores el president de la Generalitat va situar Josep Rull al costat de Pujol com a nou secretari d'organització. L'elecció del de Terrassa, amb una evident projecció interna, va ser interpretada per algunes veus de CDC com un contrapès. Mas donava joc a un jove dirigent que havia integrat el sector renovador, inicialment crític amb el monopoli del pinyol en la presa de decisions.

Amb l'enretirada de Pujol pel cas ITV, Rull n'assumeix les tasques principals: les de l'acció política. Però Mas i el fins ara secretari general de CDC no li han donat via lliure sinó una necessària coordinació. Han negociat el retorn al partit de Corominas, un dirigent pròxim al president de la Generalitat i que té un profund coneixement del territori i les bases: ja en va ser secretari d'organització. Des del congrés de Reus, Corominas mantenia un càrrec preeminent a la formació. És vicesecretari general de coordinació institucional. Però a la pràctica havia desplaçat el seu nucli d'acció al Parlament, on és vicepresident de la mesa. Ara Corominas dirigirà les negociacions amb Unió i ERC. També assumirà altres tasques institucionals, lligades amb la seva vicesecretaria.

Rull havia figurat igualment en algunes travesses per rellevar Pujol al grup Parlamentari. Però el secretari d'organització de CDC ja compagina les funcions al partit amb la secretaria de la mesa del Parlament i, a la cambra catalana, CiU hi tenia Turull, que durant els últims anys ha estat la mà dreta de Pujol en la gestió del grup. Turull va brillar com a arquitecte tècnic de la geometria variable. És l'artífex de bona part de les negociacions parlamentàries i el seu nomenament també defuig la doble lectura successòria per una raó diàfana: s'imposa la del relleu pràctic i natural. El nou president del grup es mantindrà, a més, com a portaveu parlamentari, segons fonts del partit.

Amb l'enretirada de Pujol i la delegació de les seves tasques, la cúpula convergent llança un missatge amb insistència: l'interinatge no vol dir precarietat. Tot i la confiança dipositada en el sobreseïment del número dos, és una incògnita la durada i l'abast que tindrà l'encausament, i la direcció vol garantir l'exercici de les funcions delegades. D'entrada, el tricèfal funcional estalvia una substitució a la secretaria general que hauria de formalitzar-se en un consell nacional o un congrés. Casualment, el Parlament va formalitzar ahir la sortida de Lluís Recoder. A ningú se li escapa que la marxa de l'exconseller va remoure el debat successori. Però també és sabut que Mas va dir que es retiraria quan completés el seu projecte polític: el de l'estat propi. I se li ha girat feina.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.