Política

ofensiva contra el català

La Diputació no acatarà la resolució de l'ús del català i interposarà un recurs

Tots els grups, CiU, el PSC i ERC, van mostrar ahir una imatge d'unitat respecte a la sentència que anul·la que el català sigui llengua preferent a la institució

La Diputació de Girona va voler donar ahir una imatge d'unitat, fermesa i fortalesa de tots els grups respecte a la sentència del Tribunal de Justícia de Catalunya, que ha resolt –en una sentència emesa en castellà– que el català no és llengua d'ús preferent a la institució. El president de la Diputació, Joan Giraut, va dir ahir clarament que es donaran per assabentats i que, en conseqüència, no es té intenció d'acatar la resolució fins que es resolgui el recurs de cassació que s'interposarà pròximament. Els serveis jurídics de la Diputació ja estan estudiant el fons.

Atac al català

Giraut va voler valorar la sentència en un pla més personal perquè, i segons va dir, el tema no l'havien debatut com a grup i volia ser respectuós amb els seus companys. Amb tot, i com és habitual en ell, no va defugir pronunciar-se, i ho va fer advertint que es vol protegir el castellà: “Entenc que si la llei el que vol és defensar la paritat del català i el castellà, el català queda malament i amb diferència en comparació amb el castellà”, i hi va afegir: “Les dues llengües no surten del mateix punt de partida després que el franquisme imposés l'ús del castellà.” Encara més, el president de la Diputació va advertir que “aquesta sentència podria ser legal i a la vegada no complir l'objectiu d'assolir la paritat” que reclamava entre el castellà i el català, perquè “deixava el català com una llengua de segona fila en comparació amb el castellà”. En aquest sentit, Giraut va dir que “caldrà més d'una generació perquè hi hagi realment una paritat del català amb relació al castellà”. El president de la Diputació sí que va admetre que no es tenia clar com resoldre la relació directa amb el ciutadà i que per ara no es tenia intenció de convertir el web de la institució en bilingüe. Per la portaveu del PSC a la Diputació, Pia Bosch, el reglament d'ús del català a la Diputació és absolutament escrupolós i respecta els drets de tots els veïns “de les comarques gironines” a l'hora d'adreçar-se i ser atesos a l'administració.

LA FRASE

Caldrà més d'una generació perquè hi hagi realment paritat del català amb relació al castellà
Joan Giraut
president de la Diputació de Girona (CiU)

Posar pals a les rodes

“No serem rebels amb la llei, però farem servir tots els mecanismes per retardar-ne el compliment.” Amb aquesta declaració d'intencions, entre la formalitat i la rebel·lia, el president de la Diputació, Joan Giraut, va deixar clar que es batallaria fins al final contra aquesta resolució. Aquesta sentència és producte d'un recurs de l'entitat espanyolista Convivència Cívica Catalana, que defensa que hi hagi un estricte bilingüisme entre el català i el castellà. En aquest sentit, diversos polítics de la Diputació no deixaven de repetir que l'alt tribunal català resol parcialment el recurs de Convivència Cívica, però que en canvi ha tramès la sentència “només en castellà” i no s'ha “molestat a enviar-la com a mínim en català i castellà per ser coherent amb la seva resolució”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.