Política

El desglaç del dèficit

aire

Montoro permetrà més del 0,7% quan la UE elevi el llistó del 4,5% per a l'Estat

Mas-Colell exigeix un terç del nou dèficit estatal davant l'oposició de Madrid

El model serà revisat

La xifra catalana exacta penja ara del que dicti la UE entre abril i juny


Escena del 31 de juliol: el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, no viatja a Madrid i planta el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Escena d'ahir: Mas-Colell agafa el pont aeri i agraeix al ministeri la “plàcida” reunió. Després de vuit mesos i de l'enterrament del culte de l'austeritat en forma de crues retallades, l'arribada de la primavera va obrar ahir el desglaç del dèficit, un cristal·lí 0,7% del PIB que Montoro havia imposat per al 2013 i que ara podrà ser superat. La nova xifra per a la Generalitat, que és l'única que no té un pressupost perquè esperava aquest oxigen, penja ara del marge que Brussel·les regali a l'Estat espanyol per sobre de l'objectiu del 4,5% inicial per al 2013, però Mas-Colell ja avança que exigirà un terç del nou dèficit total.

El desglaç primaverenc es va oficiar al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), l'àgora que aplega el ministre d'Hisenda amb els consellers autonòmics del ram. Corresponent a la nova etapa de conciliació, el conseller català fins i tot va refusar les metàfores bèl·liques en benefici de les de la llei de la física quan se li va recordar que al final havia triomfat la seva tesi d'enterrar el 0,7%. “No ho veig com el final d'una batalla, estem en una interacció contínua”, va defensar Mas-Colell, que va voler recordar que el dictat del 0,7% l'hauria obligat a fer un pressupost “destructiu”. Després de ser una de les quatre que no han complert, juntament amb Andalusia, València i Múrcia, el conseller català va agrair no haver hagut d'escoltar aquesta vegada “culpabilitzacions”.

Després que el 2012 les comunitats tanquessin amb un dèficit de l'1,7% del PIB, el CPFF va crear ahir un grup de treball que avaluarà si el nou objectiu de dèficit és el mateix per a totes les comunitats o bé es permeten uns dèficits particulars segons el cas. Mas-Colell va voler fugir de polèmiques, però sí que va reclamar obertament que les comunitats disposin d'un terç de la xifra total. Un càlcul que amb l'actual 4,5% li reportaria la fita de l'1,5%, però que seria del 2% si Brussel·les permet a Rajoy tancar el 2013 amb el 6%, per exemple. La fita catalana és controvertida, perquè obriria la porta que Catalunya –igual que la resta– pugui registrar el 2013 un dèficit superior al del 2012. “A mi em resulta estrany, això és un camí que té com a meta l'estabilitat pressupostària i ara retrocedir de nou...”, va dir Montoro sense poder contenir un somriure. El que no preveu és lliurar un “premi” als bons alumnes, com exigien el madrileny Enrique Ossorio i la lleonesa Pilar del Olmo. “Només faltaria que el govern hagi de donar premis! El premi de fer els deures és per a un mateix!”, va etzibar als seus companys de partit de Madrid i Castella i Lleó que ahir esbossaven ja una croada en contra de qualsevol solució ad hoc per a Catalunya. I quan dictarà Brussel·les la nova xifra de la qual penja la comptabilitat estatal i el pressupost català? “No tinc resposta, Europa és també complexa”, es resigna Montoro. La UE juga ara amb un calendari que va de finals d'abril al juny i que mantindrà des d'ara el pont aeri amb l'ai al cor.

Un altre grup de treball aprovat ahir al CPFF per unanimitat abordarà la revisió de l'actual model de finançament, així que el 2014 pot ser reformat i no prorrogat. Igual que amb el dèficit particular, Montoro deixa el debat obert. El PP s'oposa majoritàriament al model –la mà dreta de Montoro com a secretari d'estat, Antonio Beteta, va dir que era “una tortura estadística per aconseguir que un català valgui tant com dos madrilenys” quan ell era conseller madrileny–, però la socialista Andalusia recela de Rajoy per haver variat les regles que va definir Rodríguez Zapatero.

Negociarem per concretar la xifra de Catalunya, que ha de ser, com a mínim, d'un terç de l'objectiu global
Cal un objectiu de dèficit més realista d'acord amb la relaxació que ja es preveu que farà Europa
Andreu Mas-Colell
conseller d'economia
El 2012 ha acabat amb un ventall ampli de diferència entre els dèficits de les comunitats
Cristóbal Montoro
ministre d'hisenda
El govern vol saber si ens hem de mantenir en un únic objectiu de dèficit per a totes les comunitats autònomes o no
Les comunitats autònomes han fet un esforç sense precedents per reduir el dèficit. L'Estat autonòmic és fiable i viable
Les comunitats que compleixen han de tenir un premi per part del model de finançament
Enrique Ossorio
Conseller d'economia de madrid
22.02.13
Era el dia
que Europa havia de flexibilitzar el dèficit espanyol, però no ho va fer.
31.07.12
En l'última reunió del CPFF
, la Generalitat va plantar l'Estat. Mas-Colell no hi va assistir.
No és lògic que el dèficit depengui del nivell de riquesa i el finançament sigui repartit per població
Carmen Martínez Aguayo
consell. d'economia d'andalusia
S'haurien de fer prevaler les comunitats que compleixen però sense ofegar la resta
José A. Santiago-Juárez
portaveu junta castella i lleó

Hisenda estudia ja un nou instrument de liquiditat

Després dels 12.500 milions injectats a través del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), el Consell de Política Fiscal i Financera va començar ahir a debatre el disseny d'una nova mànega de liquiditat per a les comunitats. Tot i l'addicció del món polític a les sigles, el conseller català, Andreu Mas-Colell, va fer una crida a desmitificar el nom de l'invent en benefici de la seva eficàcia. “El FLA no és una cosa sagrada, perquè fa un any i mig ni existia! Aleshores aquí es parlava d'hispanobons i al final resulta que vam tenir el FLA”, va relatar. “El que és important és que hi hagi aquesta liquiditat, i si és a bon preu, millor!”, va reblar.

Tot i l'obsessió pel dèficit perquè l'aixeta reguladora està en mans de Brussel·les, el deute autonòmic escala a proporcions gegantines i és ara de 185.048 milions. Es tracta de l'equivalent al 17,6% del PIB estatal, que és més o menys el pes del PIB català dins el PIB estatal. Angoixat per aquest volum i per la morositat en el pagament de factures a proveïdors que amaga la xifra, Montoro va ser rotund a l'hora d'exposar per què ultima una reedició de la mànega de liquiditat del FLA. “Ara està tot el deute aflorat i el que queda per fer és liquidar part de la factura, la voluntat és que es pagui com més aviat millor tot el que es deu”, va exhortar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.