Política

Mas ofereix a ERC i PSC “acords per governar junts el país”

El president de la Generalitat assegura que “no hi ha cap variació amb el rumb i el full de ruta”

Afirma que té “enveja sana d'Escòcia” i considera que el camí cap a la consulta passa pel diàleg amb Madrid

Avisa que la intenció de l'Estat d'aprovar un repartiment asimètric del dèficit és “només una escletxa”

El president de la Generalitat, Artur Mas, Mas ha assegurat que el govern manté “el rumb i el full de ruta” que “entre tots plegats vam decidir” a les urnes i que passa per sortir de la crisi, preservar l'estat del benestar i encarar el procés per establir una nova relació amb Espanya, que passa pel dret a decidir i la consulta. En una entrevista a RAC1, Mas ha defensat l'acord amb ERC i ha anat més enllà proposant també al PSC “acords més enllà del Parlament, acords per governar junts el país”.

De la mateixa manera, també ha assegurat que una de les vies per assolir la consulta passa per reprendre el diàleg amb l'estat espanyol per intentar que canviï el “no” expressat sobre la consulta amb l'objectiu d'intentar pactar, com ha passat amb Escòcia, el procés.

Mas ha assegurat tenir “enveja sana d'Escòcia” no per haver anunciat la data del referèndum sobre la independència, el 18 de setembre del 2014, sinó per haver tingut l'oportunitat de negociar amb Londres i arribar a un acord perquè la gent pugui decidir el seu futur, en la pregunta i en la vinculació que tindrà el resultat.

Diàleg amb Madrid


Sobre els signes que s'han fet evidents del canvi de postures del govern espanyol i també de l'executiu català, evidenciat principalment per la intenció d'aprovar un repartiment del dèficit asimètric, una reivindicació llargament plantejada per la Generalitat, Mas ha dit que fa temps que han començat els contactes entre les dues parts.

Dèficit asimètric


De fet, ha considerat “només una escletxa” que de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera hagi sortit la possibilitat d'aplicar un dèficit asimètric a les autonomies. Mas ha avisat que a Catalunya li correspon un terç del dèficit que Europa autoritzi a l'Estat. “Si Espanya pot arribar al 6% del dèficit, Catalunya podrà arribar al 2% i amb el 2% pràcticament no hi haurà retallades” en salut, educació, serveix socials. Amb tot, el president de la Generalitat ha recordat que la situació és complicada i que de retallades n'hi haurà.

Duran, ERC i el PSC


Mas ha assegurat que l'acord de govern amb ERC segueix “vigent”, evitant pronunciar-se sobre les declaracions de Josep Antoni Duran i Lleida, que ahir va dir que ERC s'aniria “desenganxant de CiU”. “No sé què passarà d'aquí a sis mesos o un any, però l'acord d'estabilitat amb ERC és molt “jove” per una legislatura “que ha de durar quatre anys”. “Estic raonablement satisfet amb l'acord amb ERC, està funcionament raonablement bé”.

En aquest sentit ha considerat que la relació amb Unió es mantindrà “com a mínim” fins a la consulta i que després creu que es renovarà.

Pel que fa a ERC ha considerat que és “un acord prometedor” que li “agradaria ampliar a d'altres formacions” i en concret ha citat el PSC, una oferta a les formacions polítiques per entrar al govern que el president de la Generalitat ha plantejat diverses vegades. Mas ha puntualitzat que està obert a que s'afegeixin noves forces polítiques al govern de la Generalitat en un moment delicat del país, sempre que CiU es mantingués en la presidència d'aquest govern.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.