Política

El PSC supedita l'acord amb Mas a una consulta legal, condició que ERC rebutja

Les diferències de socialistes i republicans dificulten un pacte a tres

Homs els insta a posar l'accent en la coincidència en la defensa del dret a decidir

L'oferta d'Artur Mas al PSC perquè entri al govern o si més no participi del pacte de governabilitat que ja van subscriure CiU i ERC és un arma de doble tall. La maniobra del president de plantejar ara un eventual govern de concentració nacional, executada en paral·lel als gestos d'apropament entre els executius espanyol i català, obliga a uns i altres a moure fitxa, especialment als socis republicans, que segueixen sense voler assumir un pressupost amb noves retallades i que aquesta setmana s'han desmarcat de la tisorada prevista en l'avantprojecte pressupostari de TV3 i Catalunya Ràdio. El moviment tàctic pot forçar els d'Oriol Junqueras a deixar de nedar i guardar la roba, o fer-los perdre pes si finalment els de Pere Navarro accepten l'oferiment.

En qualsevol cas, ahir ja es va veure que un acord a tres amb CiU, ERC i PSC –en realitat, a quatre, com demostren els continus xocs entre Unió, soci de sempre de Convergència, i Esquerra– seria la quadratura del cercle. Si Navarro posava com a condicions uns pressupostos que prioritzin les polítiques socials i una consulta legal i pactada amb l'Estat, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, es mostrava disposada a incorporar els socialistes al pacte sempre i quan aquests no posin condicions al dret a decidir, que no pot quedar supeditat, va insistir, “al permís de l'Estat”.

Previsible, doncs, la crida que va fer el conseller de Presidència, Francesc Homs, que va apel·lar al “sentit de la responsabilitat” de socialistes i independentistes, i els va instar a “sumar esforços” i a posar l'accent no en les discrepàncies sinó “en allò que ens pot unir”, en referència a la coincidència en la defensa del dret a decidir.

El portaveu del PP Enric Millo va considerar que la proposta només està pensada “per salvar la pell” de l'executiu de Mas, i que seria “un pas enrere” fer entrar al govern “protagonistes del tripartit que van ser la causa de la fallida econòmica que pateix Catalunya”, informa Jordi Gonzalo. C's també va advertir de com de perjudicial seria a parer seu l'acord a tres.

“Una miqueta” de polèmica

Un nou exemple de les dissensions entre CDC i UDC van ser les declaracions fetes ahir per la presidenta del Parlament i membre d'Unió Núria de Gispert, que, a part de valorar que l'entrada d'ERC i PSC en el govern seria “una gran primera solució”, va plantejar a Catalunya Ràdio la possibilitat de posposar la consulta “una miqueta” més enllà de 2014 si llavors la crisi encara dura. El convergent Josep Rull va replicar-li remetent-se al compromís de fer-la l'any vinent i insistint en la tesi que el dret a decidir va lligat a la sortida de la crisi. Per Rull, “no hi ha cap circumstància excepcional” que justifiqui endarrerir el procés.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.