Política

Junqueras: “No cal que ERC entri al govern per poder fer la consulta”

El president dels republicans sosté que no és necessari ser a l'executiu per influir en polítiques justes

Posa en dubte la voluntat del PSC de fer el referèndum

Primera reacció des d'Esquerra a l'entrevista que ahir publicava El Punt Avui al líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, en què afirmava que “el que li convé al país és que ERC entri al govern”. Va ser en boca del seu president, Oriol Junqueras, que en declaracions a La Xarxa va assegurar que no ho considera necessari per fer la consulta sobre la independència de Catalunya ni per fer “polítiques més justes”. Sobre el referèndum, Junqueras va subratllar que el paper d'ERC és contribuir que “no es perdi l'esperança” i vetllar perquè la consulta es faci. Segons va dir, ho considera indispensable per dotar els ciutadans de Catalunya d'eines per “afrontar aquesta situació tràgica”. Al seu parer, el que seria inexplicable seria que algú digués que la situació és tràgica i que després no faci tot el possible per dotar els ciutadans d'eines per corregir la situació.

És la reacció de Junqueras després que Duran suavitzés en l'entrevista les seves paraules de principi de setmana passada, en què va dir que no veia ERC complint l'acord d'estabilitat amb CiU. Això ja va fer que el president de la Generalitat, Artur Mas, afirmés que l'acord va raonablement bé i que estengués la mà a ERC i al PSC a entrar al govern. I Duran, en l'entrevista d'aquest diari, també obria la porta a una eventual entrada dels socialistes a l'executiu català. Per tota aquesta situació, Junqueras va reiterar els seus recels sobre la voluntat del PSC que se celebri el referèndum sobre l'autodeterminació. Va afirmar que si els socialistes realment ho volguessin, no deixarien aquesta decisió en mans del govern del PP a l'Estat. “Posar com a condició que s'ha de pactar la consulta amb algú que no vol fer la consulta és una manera de dir que el PSC, malauradament, no vol fer la consulta”, va afirmar. També va mostrar la seva incredulitat cap a un possible diàleg amb Madrid: “Hi ha hagut alguna variació respecte al sostre de dèficit? Hi ha hagut alguna mesura del govern espanyol que redueixi l'espoli fiscal a Catalunya? Respecte a la consulta, el govern espanyol ha dit si ho posarà fàcil? Que jo sàpiga no”, va insistir.

El PSC proposa llistes obertes i un diputat per comarca

El PSC té enllestida la seva proposta de sistema electoral, amb què negociarà en la ponència per a la futura llei que regularà els comicis. Els socialistes basen la seva opció, segons va avançar l'ACN, en el model alemany, de sistema mixt amb una part dels diputats escollits per una única circumscripció nacional, i la resta triats pel sistema majoritari amb districtes electorals basats, principalment, en les comarques i en les grans ciutats. D'una banda, es planteja establir que els partits presentin cadascú una llista de candidats a parlamentaris, d'abast nacional, de càlcul proporcional, i amb circumscripció catalana única. Aquesta llista, però, no seria com les actuals provincials, atès que el PSC vol que siguin desbloquejades i que els ciutadans puguin marcar quins noms escullen. Tot i això, la candidatura no seria completament oberta, ja que la fórmula socialista planteja que el nom del candidat a presidir la Generalitat sigui inqüestionable i estigui marcat per defecte en escollir la llista d'un partit determinat. Per aquesta via, serien escollits part dels diputats al Parlament. I la resta serien electes per una
via més territorial.

El PSC proposa aplicar el model conegut com a sistema de majories per a divisions territorials de petit abast, que fossin pactades i creades en funció de la demografia de cada lloc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.