Política

L'Eurogrup diu ara que Xipre és “un cas específic” i que “no hi ha models” per dissenyar els rescats

Jeroen Dijsselbloem rectifica els seus comentaris i assegura que cada país rep un programa fet “a mida”

Explica que la situació a Nicòsia presentava “reptes excepcionals que requerien mesures de rescat intern”

El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ha rectificat aquest dilluns a la tarda i ha assegurat que a l'Eurozona “no s'utilitzen models” per dissenyar els programes de rescat dels països. En un breu comunicat difós després de la polèmica i les caigudes a les borses que han generat els seus comentaris sobre Xipre, el ministre de Finances holandès ha dit que l'illa “és un cas específic”. Segons l'holandès, la situació a Nicòsia presentava “reptes excepcionals que requerien mesures de rescat intern”, com les pèrdues dels dipositaris de comptes amb més de 100.000 euros. Amb tot, segons diu, “els programes d'ajust macroeconòmics es fan a mida de la situació de cada país i no s'utilitzen models”.

En una entrevista amb Reuters i el Financial Times, el ministre de finances holandès havia avisat que intentarà que “mai es necessiti ni tant sols considerar la recapitalització directa” dels bancs, de manera que abans de cap intervenció pública en un altre banc europeu siguin els dipositaris amb més de 100.000 euros a les entitats els qui assumeixin pèrdues.

“Si volem tenir un sistema financer sanejat i en bon estat, l'única manera és dient: Mira, tu vas assumir riscos, tu els has de gestionar, i si no pots, llavors no els hauries d'haver assumit”, assegurava Dijsselbloem a Reuters. “Aquest és un enfocament que, penso que ara que hem sortit del pitjor de la crisi, hauríem d'assumir”, havia indicat l'holandès.

Pel ministre de Finances holandès, calia considerar aplicar la recepta xipriota a qualsevol nova dificultat que sorgís a l'Eurozona. “Si hi ha un risc en un banc, la nostra primera pregunta hauria de ser: D'acord, què fareu, vosaltres els del banc, sobre això? Què podeu fer per recapitalitzar-vos a vosaltres mateixos?”, ha explicat Dijsselbloem. “Si el banc no pot, llavors parlarem amb els accionistes i els creditors que contribueixin en la recapitalització del banc, i si és necessari que ho facin els dipositaris no garantits”, havia defensat el president de l'Eurogrup.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.