Política

ERC s'obre a entrar al govern

Junqueras assegura que estaria disposat a governar amb Mas si la consulta se celebrés aviat i si la pregunta fos clara

Alerta, però, que trencarà l'acord amb CiU en cas que el referèndum s'ajorni per després del 2014

No deixa clar si aprovarà el pressupost

A finals de l'any passat, quan CiU i ERC encara negociaven com tancar l'acord d'estabilitat, Oriol Junqueras va ressaltar que el seu partit es quedaria a l'oposició, però que no descartava entrar a l'executiu si es canviaven les polítiques econòmiques i socials i si es garantia la consulta. Ara el president d'Esquerra ha tornat a picar l'ullet a Artur Mas i ha obert la possibilitat de governar amb CiU, sempre que hi hagi una data i una pregunta clara per al referèndum.

Aquestes paraules arriben després que els últims dies CiU hagi augmentat, directament o indirectament, les pressions perquè que ERC s'involucri més en el govern. Primer va ser Mas, que va tornar a convidar els republicans, i també el PSC, per tal que es coresponsabilitzin des de dins de les tasques de la Generalitat. I després el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, que diumenge en una entrevista en aquest diari mantenia que “al país li convé que ERC entri al govern”. La federació és conscient que s'està desgastant molt –només cal veure fins a quin punt li són desfavorables les enquestes–, mentre que ERC, des de l'oposició, pateix poc i s'apunta tots els rèdits en el procés sobiranista.

Junqueras va reaccionar poc després a les declaracions de Duran i Lleida i va explicar que no calia que la seva formació fes aquest pas endavant per “poder celebrar la consulta”. Però ahir el republicà va variar una mica el seu discurs en un dinar col·loqui organitzat per la Cambra de Comerç de Barcelona i davant un auditori de prop de 200 empresaris. Durant el col·loqui posterior, va afirmar que estaria disposat a acompanyar Mas al govern. “Volem una data que no s'allargui massa i una pregunta concreta i clara”, va sentenciar.

Són les dues condicions que Junqueras va posar sobre la taula. Això sí, va deixar clar que no consentirà que es retardi la celebració del referèndum més enllà del 2014, com va insinuar la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. En aquest cas, va ser taxatiu i va amenaçar de trencar el pacte si es dóna aquesta circumstància: “No contribuirem a allargar l'agonia”, va adduir.

Sense eleccions

El president d'ERC també va negar que l'objectiu de la seva organització sigui avançar les eleccions ara que els estudis demoscòpics li són favorables. “No busquem més diputats. El que volem és posar fi a les incerteses i salvar el nostre país i la nostra economia”, va comentar.

Per contra, no es va voler pronunciar sobre si donaran suport al pressupost o no. Simplement va remarcar que el problema no és només “econòmic”, sinó també de “dignitat”, en referència als draconians ajustos que reclama el govern espanyol. I hi va afegir que la prioritat d'ERC és explicar la “realitat” a la ciutadania i no tant aprovar o no els comptes.

En aquest mateix camp Junqueras va alertar, per enèsima vegada, que l'Estat espanyol no és de fiar i, per tant, ningú pot confirmar que finalment s'acabarà flexibilitzant l'objectiu del dèficit, tal com va subratllar el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. A més, va criticar aquells que fan “una festa” davant d'aquest anunci de La Moncloa. “Agrair a qui et fa xantatge que potser no te'n faci tant és símptoma d'una malaltia terrible”, va reblar. Una clara al·lusió als membres del govern i als dirigents de CiU que s'han felicitat per aquesta entesa amb Madrid.

L'oferta del PSC

Mentrestant, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va plantejar a Mas una qüestió de confiança al Parlament perquè així detalli l'oferta llançada a ERC i el PSC perquè entrin a compartir el govern. Segons el líder socialista, ni Mas ni CiU han fet arribat aquesta proposta formalment als socialistes, a part de les declaracions als mitjans de comunicació. Per això Navarro continua mantenint el seu dubte sobre la fórmula CiU-PSC-ERC i manté la idea d'articular un executiu “d'unitat nacional”.

LES FRASES

Volem una data per a la consulta que no s'allargui massa i volem una pregunta que sigui clara perquè la resposta sigui explícita
No contribuirem a allargar una agonia que ens condemna a un empobriment cada cop més gran
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ESQUERRA
L'oferta de Mas s'ha realitzat a través dels mitjans. Ningú s'ha adreçat directament a nosaltres
Pere Navarro
PRIMER SECRETARI DEL PSC

Sortir de la Unió Europea?

La crisi que es viu a Xipre i el possible contagi a altres països de la Unió Europea fan que Oriol Junqueras, que ha estat eurodiputat, es plantegi, fins i tot, sortir de la UE si Catalunya és independent. Un gir radical en els seus plantejaments. En precampanya, en una entrevista en aquest diari, recordava que la UE “mai ens farà fora” i defensava els beneficis d'Europa. Però ahir reconeixia, encara que fos amb la boca petita, que els esdeveniments van tan ràpid que d'aquí a algunes setmanes hi haurà sectors que defensaran aquesta tesi i que mai s'haurien pensat que ho farien. Va remarcar que no servirà de res esmerçar grans esforços per fer sobreviure l'euro “si al final ens acaba arrossegant a una gran depressió”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.