Política

CDC nega que el diàleg amb Madrid aigualeixi la consulta

Rull subratlla que el referèndum no serà cap “contrapartida” i defensa que no hi ha raons per ajornar-lo

CiU aspira a guanyar força de negociació amb ERC i el PSC a l'executiu

Diàleg, sí. Però no a canvi de renunciar a la consulta. CDC va intentar aclarir ahir que les negociacions obertes entre el govern català i l'espanyol no suposen un canvi en el full de ruta, sinó que responen a la necessitat catalana d'esmorteir l'ofec financer i polític de Madrid. Davant de qualsevol acusació de tebior o possible marxa enrere en el camí sobiranista, els convergents van redoblar el discurs que es difon des la plaça de Sant Jaume salpebrat amb més contundència dialèctica. “El diàleg com a contrapartida per avortar el procés de sobirania? No”, va etzibar el secretari d'organització de Convergència, Josep Rull.

Rull va comparèixer a la seu nacional del carrer Còrsega amb el vicesecretari general, Lluís Corominas, amb qui comparteix les funcions delegades del secretari general, Oriol Pujol, imputat en el cas de les ITV. En aquest nou format bicèfal d'atenció als mitjans, Rull va remarcar que, amb les converses obertes amb La Moncloa, la Generalitat busca el vistiplau estatal per encabir el referèndum en el marc jurídic actual. Un intent que ja figurava en l'acord de governabilitat de CiU i ERC, i que hauria de permetre que el PSC fes pinya, també, en els prolegòmens del procés.

Fonts de l'executiu subratllen que la reformulació de l'oferta d'Artur Mas per formar un govern de concentració és sincera. El propòsit de l'executiu és guanyar força negociadora amb el suport de les tres forces principals del país. CiU i el PSC, de fet, mantenen contactes “permanents” sobre la qüestió. Ara bé, Rull va alertar que els socialistes catalans haurien d'adherir-se a l'acord ja tancat amb els republicans. “No tindria gaire sentit que l'oferiment al PSC signifiqués contradir el pacte amb ERC”, va assenyalar Rull.

A l'exigència d'Oriol Junqueras de fixar la data de la consulta com a condició per entrar al govern, CiU respon que ja figura en el calendari: hauria de ser durant el 2014. Els convergents, de fet, van negar que es produeixin les “causes excepcionals” que justificarien un ajornament. L'aclariment arribava després que la presidenta del Parlament, la socialcristiana Núria de Gispert, obrís la porta a dilatar-ne la convocatòria a conseqüència de la crisi. Segons CDC, el context econòmic actual és el mateix que el del desembre, quan Mas i Junqueras van rubricar l'acord.

LES FRASES

Les negociacions s'han de fer per responsabilitat. No tenen per moneda de canvi [...] la consulta
Josep Rull
SECRETARI D'ORGANITZACIÓ DE CDC

LA DATA

2014
és l'any
en què s'ha de celebrar la consulta, segons el pacte de governabilitat tancat per CiU i ERC.
Els contactes [amb el PSC] hi seran, són permanents. Per fer camí ens cal més força
Lluís Corominas
VICESECRETARI GENERAL DE CDC

L'estat propi, opció de la pregunta?

Gairebé tan important com la celebració de la consulta ho serà el contingut de la pregunta. Mentre que des del govern s'assegura que no es té una opinió prefixada sobre el redactat que hauria de tenir, fonts de CDC remarquen la importància que hi figuri l'opció sobre l'estat propi. Des del partit batallaran perquè així sigui, mentre que ERC demana concretar-ne ja el redactat com a condició per entrar al govern.

Artur Mas també s'havia mostrat partidari de sotmetre a votació de la ciutadania la hipotètica contraoferta, si és que arriba, del govern espanyol per a un nou encaix de Catalunya a Espanya. Per CDC, però, això no implicaria renunciar a l'opció de l'estat propi, un objectiu polític que figura en l'estratègia del partit des del congrés de Reus d'ara fa un any.

D'altra banda, segons fonts de l'executiu, el Consell Català per a la Transició Nacional també hauria d'identificar el ventall de possibilitats per a la formulació de la pregunta. Si contra tot pronòstic les converses entre els governs català i espanyol fructifiquessin, però, amb tota probabilitat el redactat formaria part de la negociació, de la mateixa manera que ho ha estat entre els governs escocès i britànic amb vista al referèndum d'independència del 18 de setembre del 2014.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.