Política

El govern recorda que li cal estabilitat per a la consulta

Homs avisa als republicans que l'executiu necessita tirar endavant el pressupost per poder cridar la ciutadania a les urnes

Mas es va reunir amb Navarro abans de refermar l'oferiment de pacte

“Si volem convocar la consulta hi ha d'haver govern, pressupostos i estabilitat parlamentària.” El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va recordar ahir a ERC l'abecé del pacte de governabilitat: si volen la consulta, hauran d'assumir el desgast de donar suport a uns comptes que inclouran retallades, es flexibilitzi o no l'objectiu de dèficit. A ERC no li va semblar un ultimàtum sinó un convit a la negociació. Els nacionalistes i Esquerra, de fet, coincideixen que si l'Estat no cedeix amb el sostre de dèficit els comptes seran “inassumibles”. Artur Mas no pretén allunyar-se dels republicans, sinó tot el contrari: prefereix lligar-los curt dins del govern i, si pot ser, que també hi sigui el PSC. Ara bé, l'executiu no està disposat a assumir les condicions d'Oriol Junqueras. No vol avançar, per ara, en la concreció de la pregunta de la consulta ni fixar una data més enllà de la referència genèrica al 2014 que ja figura al pacte de governabilitat. Considera que aquest debat ja està “superat”.

Les clàusules de l'acord, d'entrada, ja són prou complicades d'assumir per als socialistes catalans. I és que el que demana CiU al PSC és una adhesió al pacte rubricat. Als nacionalistes, però, no els ha agradat que els de Pere Navarro reclamin una moció de confiança i hagin restat transcendència a l'oferiment de Mas per constituir un govern de concentració per afrontar la crisi i a la consulta. Potser per això el govern es va esforçar a deixar entendre que la col·laboració oferta al carrer Nicaragua no és una trampa declarativa sinó un oferiment real. Homs va revelar que el president i el líder del PSC s'han reunit diverses vegades durant els últims mesos, tot insinuant que Mas li hauria formalitzat l'oferta en privat abans de reiterar-la en una entrevista a Rac1. Fonts del PSC, no obstant això, ho van negar amb rotunditat.

El desglaç dialèctic amb el PSC va de bracet amb l'encetat a Madrid. Mas, que havia quedat ofegat per les exigències dels republicans i l'asfíxia econòmica i política de La Moncloa, ha obert vies de respiració. Pel que fa a Madrid, però, exigeix “resultats”. En altres paraules, que Mariano Rajoy cedeixi amb el dèficit. Fins i tot en el cas que s'ampliï fins al 2%, el govern de Mas calcula que s'hauran de retallar uns 1.800 milions.

Pelegrí veu una “obsessió” de Rull amb UDC

El secretari general d'Unió, Josep Maria Pelegrí, va carregar ahir contra el secretari d'organització de CDC, Josep Rull, per les picabaralles dialèctiques dels últims dies per un hipotètic ajornament de la consulta. Segons el també conseller d'Agricultura, Rull té l'“obsessió de criticar” Josep Antoni Duran i Lleida i altres dirigents socialcristians. El pronunciament de Pelegrí arribava després que el secretari d'organització de CDC hagués descartat que hi hagi raons per endarrerir la consulta després que n'obrís la porta Núria de Gispert durant el cap de setmana. “Potser és un joc de rol o deu donar molts punts criticar Duran”, va sentenciar Pelegrí, en una mostra evident dels estira-i-arronsa interns que viu avui la federació nacionalista.

Les claus

Més sensibilitat amb els desnonaments i les preferents

O.A.-E

CiU ha emprès un lent viratge en la defensa dels afectats pels desnonaments i les preferents. Aquest increment de la sensibilitat social en conflictes que impliquen les entitats bancàries s'ha produït a la federació a mesura que creixia la popularitat de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i després que el FROB fes públiques les quitacions per als clients atrapats en els productes d'alt risc.

Gest als consumidors

En un intent d'escurar les competències de Catalunya, el govern va aprovar ahir un projecte de llei que modifica el codi de consum per incrementar la protecció als consumidors en la contractació de crèdits o hipoteques.

Parlament i Congrés

CiU accepta ara que les entitats bancàries que no han rebut ajuts públics compareguin a la cambra catalana per donar explicacions sobre les preferents. A més, la federació no ha presentat esmenes a la ILP de la PAH per “per respectar la voluntat popular i no fer trampes legislatives”. Diu que abans s'ha d'adaptar la normativa a la recent sentència europea sobre els desnonaments i cal aturar les execucions hipotecàries.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.