Política

ERC tensa la corda per a l'aprovació dels pressupostos

Rovira nega que supediti l'acord a la consulta però rebutja uns comptes “imposats” des de Madrid

El PSC i el PP denuncien la “paràlisi” del govern

ERC centra els esforços en dues línies de treball que, de moment, transcorren paral·leles: una està dirigida a obtenir un pressupost “digne”; l'altra, a fer factible el dret a decidir dels catalans. Tanmateix, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, admetia ahir que les línies es poden creuar en qualsevol moment a causa de la situació límit que pateixen molts ciutadans i que es pot veure agreujada per uns pressupostos que a hores d'ara vénen dictats per Madrid i que inclouen unes retallades que “ensorrarien” el país. Davant d'aquesta situació, Rovira reblava el clau en afirmar: “Si no som capaços de donar cap sortida, la millor manera d'ajudar els ciutadans és que decideixin quin país volen”, en clara referència a la convocatòria d'una consulta. Per Rovira, una sortida a la crisi seria que Catalunya pugui disposar i gestionar els recursos que genera, i com a exemple va posar els 19.000 milions d'euros que es queden a Madrid d'un total de 30.000 milions que són recaptats a Catalunya a través de tributs bàsics com ara l'IVA, l'IRPF i l'impost de societats. ERC va deixar entreveure ahir que les negociacions a Madrid per poder disposar d'un pressupost digne són difícils, una situació que resulta agreujada pel dèficit fiscal i els deutes pendents de l'Estat que arrossega Catalunya. “Estem decidint com aplicar les retallades que ens demana Madrid, i això nosaltres no ho volem gestionar", va resumir la dirigent.

La vinculació entre pressupost i consulta i els estira-i-arronses entre CiU i ERC van focalitzar les crítiques de l'oposició, que denunciava la “paràlisi” de l'acció de govern. “Això és un bucle diabòlic que s'ha d'acabar”, sentenciava el portaveu del PP, Enric Millo, mentre que Maurici Lucena, del PSC, assenyalava el “nerviosisme” de l'executiu.

LES FRASES

Què esperen alguns perquè sigui Catalunya qui decideixi el seu futur?
Marta Rovira
portaveu d'erc
Abandonin la confortabilitat de l'oposició i afrontin la duresa de la governabilitat
Jordi Turull
portaveu de ciu
El govern està estabornit, desorientat i paralitzat perquè s'adona del seu fracàs
Enric Millo
Portaveu del PP

El PSC vol la pregunta escocesa

“Catalunya hauria de ser un país independent?” Aquesta és la pregunta que el PSC vol que s'utilitzi en una futura consulta sempre que aquesta sigui legal i acordada amb el govern de l'Estat. La pregunta és una còpia exacta del que es preguntarà als escocesos el 18 de setembre del 2014 i que ahir va posar de model el portaveu del PSC, Maurici Lucena. El dirigent va contraposar la “claredat” de la pregunta que volen els socialistes amb l'“ambigüitat” que va exposar la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, quan se li va plantejar la mateixa qüestió. “De Gispert va demostrar tenir una particular visió sobre la consulta”, va ironitzar Lucena en un intent de burxar en les últimes contradiccions entre els socis de la coalició de CiU pel que fa al procediment del referèndum. “Nosaltres volem una pregunta clara”, insistia el socialista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.