Política

Les diputacions cooperaran en l'activitat internacional

Signen un conveni perquè les altres tres comparteixin els serveis, recursos i experiència que ja acumula la de Barcelona

El govern ho veu com la “llavor” del futur servei d'acció exterior del país

El govern no és l'únic que pot i ha de desplegar estructures d'estat a Catalunya. Les administracions locals, en el marc de les seves atribucions, també hi juguen el seu paper, i el de les quatre diputacions vol ser clau. En aquesta línia s'emmarca el conveni que van signar ahir per unir esforços en l'activitat habitual que despleguen de cara a l'exterior, i sobretot a la UE, tal com va destacar el conseller de la Presidència, Francesc Homs, que no amagava la “càrrega simbòlica evident” de l'acte protagonitzat pels quatre respectius presidents al Palau de la Generalitat, i en subratllava també el “compromís ferm i inequívoc” que suposa amb les institucions europees.

“Avui plantem la llavor del que podria ser el futur servei d'acció exterior del país, perquè no s'entén si no és mancomunada”, va ressaltar, malgrat que el govern no hi és part directa. Se n'erigeix, això sí, en instigador i “testimoni”, i en els propers mesos ja avança que vol “intensificar” la col·laboració amb les diputacions, i donar cobertura jurídica a tot plegat amb la llei que impulsa per desplegar les competències estatutàries en matèria d'acció exterior.

El conveni posa a disposició de les altres tres diputacions les estructures que ha desenvolupat històricament la de Barcelona a través de la direcció de Relacions Internacionals, com ara una oficina pròpia a Brussel·les, a més dels recursos humans i, sobretot, el seu “lideratge” i experiència “llarga i consolidada” en afers externs, també en l'àmbit mediterrani i de l'Amèrica Llatina.

Tal com explicaven tots els signants, així, l'acord permetrà no tan sols formar un nou lobby que col·laborarà per vendre projectes empresarials o turístics comuns, sinó que també formarà una xarxa “potent” per buscar noves oportunitats per als municipis. Sobretot a Europa, on ara els quatre ens tindran una interlocució directa i més fàcil amb els parlamentaris i alts funcionaris, i així, doncs, una major informació per accedir a projectes i recursos comunitaris per al món local, en àmbits no sols econòmics, sinó també culturals, socials i ambientals.

L'acord no suposa cap cost econòmic extra, ans al contrari, permetrà ampliar el radi d'acció de recursos ja existents, en un “exercici de racionalitat política”, segons va destacar el president barceloní, Salvador Esteve.

LES FRASES

La següent passa és una col·laboració més intensa encara en els propers mesos entre govern i diputacions
Francesc Homs
conseller de la presidència
Avui posem el nostre capital polític al servei dels municipis. És la nostra contribució a les estructures d'estat
Salvador Esteve
president de la diputació de barcelona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.