Política

política

El ple de Girona aprova una moció en què declara Llanos de Luna ‘non grata'

CiU, la CUP i ICV-EUiA van votar-hi a favor, el PSC es va abstenir i el PP, en contra

 La delegada té “hostilitat” cap a les decisions del consistori, segons l'acord

El ple de Girona va declarar ahir la delegada del govern de l'Estat, María de los Llanos de Luna, persona non grata, amb els vots favorables de la CUP, CiU i ICV-EUiA. El PSC es va abstenir i el PP hi va votar en contra. La moció, presentada per la CUP i defensada pel regidor de RCat, Carles Bonaventura, proposava la mesura “per l'actitud hostil” de Llanos de Luna cap a les decisions preses pel consistori i pel fet de “menysprear [...] la voluntat dels ciutadans expressada democràticament a les urnes”. En la moció també es dóna suport a la iniciativa del Parlament de demanar a l'Estat la destitució de la delegada.

Entre els greuges contra Llanos de Luna hi ha els recursos judicials contra la decisió del consistori de declarar Girona territori català lliure i el noliejament de dos trens per facilitar el trasllat de ciutadans de Girona i Figueres a la manifestació de l'Onze de Setembre a Barcelona.

Altres mocions

D'altra banda, el ple va votar tres mocions més. En la primera, presentada per l'Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona, es buscava municipalitzar la gestió del servei d'aigua, actualment en mans d'Aigües de Girona, Salt i Sarrià. La moció no va prosperar pels vots contraris de CiU i el PP.

El grup del PSC va presentar una moció a favor de la transparència democràtica i la participació ciutadana. CiU i el PP van demanar que es deixés la moció sobre la taula per poder discutir els detalls de la moció conjuntament, proposta que el PSC no va acceptar. La moció no es va aprovar.

El grup municipal d'ICV-EUiA va portar a votació una moció demanant que es garanteixi als ciutadans la cobertura de necessitats bàsiques com ara l'alimentació, ingressos mínims, habitatge i subministraments d'aigua, llum i gas. La moció es va aprovar amb el suport de tots els grups, menys el PP, que es va abstenir.

El defensor del ciutadà presenta l'informe del 2012

La sessió plenària va començar amb la presentació per part del defensor del ciutadà de Girona, Ramon Llorente, de l'informe de les activitats fetes per la seva oficina el 2012. Al llarg de l'any es van tramitar 341 expedients, xifra que suposa un increment del 15% respecte de l'any anterior. Les queixes admeses a tràmit van ser 249, de les quals se'n van desestimar 68. El 31% es van resoldre d'acord amb l'àrea competent. La preocupació màxima detectada pel defensor han estat els problemes derivats de la falta de treball, amb especial incidència en les execucions hipotecàries. El total d'actuacions durant l'any van ser 2.055, que inclouen 471 visites concertades i 970 consultes i assessoraments.

D'altra banda, el síndic va anunciar que denunciarà davant l'Ajuntament de la ciutat i la defensora del poble, Soledad Becerril, la “desproporció” dels imports de les sancions de trànsit en relació amb l'economia de les famílies. Llorente assegura que coneix casos de persones a les quals s'ha multat amb 200 euros per haver aparcat malament el cotxe i que, d'altra banda, els serveis socials les han d'ajudar a pagar els subministraments bàsics de casa seva per falta d'ingressos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.