Política

CiU i ERC neguen que la reunió Mas-Rajoy esquerdi el pacte

Les dues formacions recorden que el diàleg amb l'Estat forma part de l'acord

Els republicans diuen que no estaven al corrent de la trobada, tot i que Mas i Junqueras es van reunir després

CiU i ERC neguen que la reunió entre Mariano Rajoy i Artur Mas pugui debilitar el pacte de govern, tot i que els republicans asseguren que no n'estaven al corrent. Les dues formacions recorden que el diàleg amb l'Estat espanyol és un dels punts que apareixen en l'acord d'estabilitat que van signar l'any passat. Forma part de l'estratègia per poder celebrar la consulta sobiranista, igual que l'aprovació de la llei de consultes, la creació del Consell Català per a la Transició Nacional i la Declaració de Sobirania.

Algunes fonts indiquen que Mas i Rajoy es van trobar a Madrid dijous de la setmana passada, tot i que des del govern català no ho han volgut confirmar. Posteriorment, CiU i ERC van fer diverses reunions de treball –fins i tot Mas i Junqueras es van reunir dimarts passat–, però els republicans mantenen que no sabien res de res de la trobada Mas-Rajoy i que ningú els en va informar. Públicament no han volgut fer sang d'aquesta suposada falta de comunicació i Marta Rovira va destacar a Catalunya Ràdio que això “no genera cap dubte en el pacte d'estabilitat”.

Però és evident que aquesta situació ha provocat un cert malestar dins de les files d'ERC.

Rovira també va desitjar que el president de la Generalitat actués “amb la màxima lleialtat” cap a Catalunya en aquesta cita amb Rajoy, en què hi va haver entesa amb la flexibilització del dèficit, però no amb relació a la consulta. Tot i aquest diàleg, els republicans sempre han remarcat que els pactes amb l'Estat no porten enlloc.

Per la seva part, Turull va reiterar que s'està seguint “de manera exquisida” el full de ruta que es van marcar a principi de
la legislatura.

Els dos partits també es van esforçar per deixar enrere la polèmica sobre la pregunta de la consulta després que ERC anunciés quina hauria de ser la formulació –“Vostè creu que Catalunya hauria de ser un estat independent?”– i que CiU li recriminés que corria massa. Marta Rovira va assenyalar que no volen “imposar” cap redactat, sinó que era simplement una idea. “Si algú en té alguna de millor, doncs endavant”, hi va afegir. Aquesta setmana Oriol Junqueras ha afirmat que ERC estaria disposada a entrar al govern si la pregunta és “clara” i si es posa una data “propera” per al referèndum.

Mentrestant, el PSC ha celebrat que s'hagin refet els ponts entre Catalunya i Madrid, encara que va recriminar al president de la Generalitat que els contactes fossin “secrets”. Però dins del socialisme espanyol hi ha sectors que veuen aquesta trobada amb recel. Des d'Andalusia ja han recordat que estaran “molt atents” al nou escenari que es pugui generar, perquè temen que Catalunya en pugui sortir beneficiada i la resta de territoris no.

Finalment, ICV demanarà que Artur Mas comparegui al Parlament perquè expliqui el contingut de la reunió “clandestina” que va mantenir amb Rajoy. La formació de Joan Herrera també ha lamentat que els dos presidents no abordessin un dels principals maldecaps de la societat, l'atur.

CiU i ERC estem seguint de manera exquisida el full de ruta marcat en l'acord
Jordi Turull
PORTAVEU DE CIU AL PARLAMENT
Fem una valoració positiva de la reunió. Els dos governs han de parlar constantment
Maurici Lucena
PORTAVEU DEL PSC AL PARLAMENT
Mas ha d'optar per l'agenda independentista o per la constructiva de Mariano Rajoy
Alícia Sánchez-Camacho
PRESIDENTA DEL PP CATALÀ
Les reunions secretes no serveixen per solucionar problemes ni per al dret a decidir
Laia Ortiz
PORTAVEU d'ICV
No estàvem al corrent de la reunió, però això no genera cap dubte en el pacte d'estabilitat
Marta Rovira
SECRETÀRIA GENERAL D'ERC

El PSC ofereix diàleg pel pressupost

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha mostrat la seva predisposició al “diàleg” amb CiU per intentar arribar a un acord sobre els pressupostos del 2013. L'oferta dels socialistes, però, ve acompanyada d'un seguit de condicions, com ara mantenir les beques menjador o fer marxa enrere en el tancament de centres escolars, una major despesa que es compensaria amb la retirada de les subvencions que reben certes escoles d'elit. Navarro també qüestiona la solidesa del pacte de govern entre CiU i ERC i, alhora, ha criticat que el PSC hagi rebut l'oferta per sumar-se a aquest acord a través dels mitjans de comunicació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.