Política

Junqueras apunta Duran i li exigeix “lleialtat”

ERC vol acordar amb Mas una possible data de la consulta en el marc de la negociació del pressupost

Retreu a CiU que hi hagi “més d'una veu” perquè dificulta assolir el dret a decidir

Nou capítol de l'enfrontament entre l'ERC d'Oriol Junqueras i la Unió de Josep Antoni Duran i Lleida. El líder d'ERC va censurar que alguns dirigents de CiU no fossin “lleials” amb l'acord de govern i va assenyalar expressament Duran com a exemple de la multitud de veus que, segons ell, defensen posicions contradictòries. Junqueras, que centra el seu discurs en les qüestions sobiranistes, assegura que la sensació que “hi hagi més d'una veu” a CiU no permet que el missatge de la federació sigui clar en l'eix nacional. Les declaracions en favor d'endarrerir la consulta de dirigents d'Unió –com ara Núria de Gispert i Josep Maria Pelegrí– han provocat un cert estira-i-arronsa intern a la federació nacionalista.

Junqueras, en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies, va exigir que tothom sigui “lleial” amb el president, Artur Mas, “el màxim representant institucional de CiU”, i amb les propostes de l'acord d'estabilitat parlamentària firmat entre CiU i ERC fa només uns mesos. El líder dels republicans no creu en cap possibilitat de “diàleg” obert amb l'executiu de Mariano Rajoy. “Dialogar amb el govern espanyol no serveix de res, perquè incompleix sistemàticament els acords. Aquesta no és la vocació d'ERC”, va opinar.

Junqueras vol que la data de la consulta sigui un dels punts a pactar amb CiU en el marc de la negociació del pressupost de la Generalitat. “La consulta s'haurà d'avançar en funció de la pressió que faci l'Estat contra Catalunya”, assegura. El text del pacte CiU-ERC preveu la convocatòria d'una consulta “no més enllà del 2014”, tot i que tots dos socis la poden endarrerir segons quines siguin les condicions polítiques i econòmiques.

Pressupost?

Junqueras va insistir en la idea que ERC “no avalarà uns comptes que decideix el ministre d'Hisenda i que porten a la ruïna l'economia catalana”. No accepta, de moment, pactar els 4.500 milions de retallades que obliga a fer la reducció del dèficit fins al 0,7%. Un punt que tampoc accepten ni Artur Mas ni Andreu Mas-Colell. Tanmateix, es podria donar el cas que la UE flexibilitzi el dèficit estatal i alhora l'Estat flexibilitzi el dèficit català. Junqueras, però, en l'entrevista de l'ACN, va evitar respondre si ERC donaria suport a un pressupost que, en lloc del 0,7%, prevegi un percentatge superior.

Convençut que les negociacions amb l'Estat fracassaran, Junqueras va demanar a CiU i al PSC que, si el govern acaba rebent un cop de porta com a resposta a les seves aspiracions, admetin que els ciutadans “només podran decidir el seu futur” a través de les seves institucions, és a dir, del Parlament.

LES FRASES

Dialogar amb el govern espanyol no serveix de res, perquè incompleix sistemàticament els acords. Aquesta no és la vocació d'ERC
La consulta s'haurà d'avançar [abans del 2014] en funció de la pressió que faci l'Estat espanyol contra Catalunya
ERC no avalarà uns comptes que decideix el ministre d'Hisenda i que porten a la ruïna l'economia catalana
Oriol Junqueras
president d'erc
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.