Política

opinió

La pilota, al teulat de Mas

Ara mateix, la pilota de la situació hispanocatalana és damunt del teulat d'Artur Mas. Calen més detalls, que és podrien conèixer entre avui i demà. De moment, se sap, per part del govern central i desmentit pel Departament d'Economia de la Generalitat, de l'existència d'una oferta al president per obrir una negociació financera. Arriba poc abans d'una autèntica fallida econòmica de la Generalitat. Se'n desconeix la lletra petita i, sobretot, la seva fiabilitat en un moment en què Espanya té sis milions d'aturats, un deute que l'ofega, una pressió fiscal que asfixia les classes mitjanes, i l'obligació permanent de reservar fons financers per aturar futurs episodis de pànic com el de Xipre. Aquest panorama de penúries financeres espanyoles coincideix amb una voluntat de les administracions de totes les comunitats autònomes d'aturar qualsevol “privilegi” per a Catalunya, tal com es va veure en el Consell de Política Fiscal i Financera.

La relació de l'encaix és cada dia més difícil a causa de l'ofec econòmic en format de retallades. Continua la confrontació entre la Generalitat i el govern central, que segueix sense pagar el que deu, i obliga, almenys fins ara, a complir un dèficit impossible. Puja impostos, esmena el model d'ensenyament, porta al TC la declaració de sobirania del Parlament i no aclareix l'espionatge. La pilota és al teulat d'Artur Mas perquè ha de triar i decidir amb una certa rapidesa entre una rendició incondicional de la Generalitat, anunciar la convocatòria de nous comicis que permetin dur al Parlament una declaració unilateral d'independència o acceptar una oferta de finançament sempre que sigui fiable i generosa. Tot això quan només fa cent dies de la seva reelecció.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.