Política

ERC s'alia amb CiU i evita que Duran sigui destituït de la comissió bilateral

Considera, però, que no és la persona idònia i així ho comunicarà al govern

Aprovada la compareixença de Martorell i Espadaler pels casos d'espionatge

ERC ha pregonat les seves desavinences amb el secretari general de CiU i president del comitè de govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, però ahir els republicans van evitar que el diputat al Congrés fos destituït com a president de la representació de la Generalitat de Catalunya a la comissió bilateral amb l'Estat.

La petició la va formular a la comissió d'Afers Institucionals del Parlament el grup d'ICV apel·lant a la sentència del cas Pallerols, en la qual Unió reconeixia que s'havia beneficiat d'una malversació de fons públics. Tots els grups hi van votar a favor, però la proposta va ser finalment rebutjada gràcies als vots negatius del bloc majoritari, format per CiU i ERC. Tanmateix, la portaveu del grup, Marta Rovira, va mostrar la poca devoció que el seu grup té pel diputat democratacristià i va avançar que en el moment que es reactivin les trobades de la comissió bilateral –l'ultima es va celebrar el juliol del 2011– faran saber al govern que Duran i Lleida “no és la persona idònia” per desenvolupar aquesta funció. Rovira també va deixar clar que els republicans no formen part del govern i que, per tant, no tenen potestat per nomenar càrrecs. Igualment, els republicans consideren que la comissió bilateral ha entrat en una via morta. Duran i Lleida en va ser nomenat president per un acord de govern del gener del 2011.

Els casos d'espionatge

La comissió sí que va aprovar, amb l'abstenció de CiU, la compareixença del conseller d'Interior, Ramon Espadaler, i del director de Serveis Penitenciaris, Xavier Martorell, pels suposats casos d'espionatge de l'empresa Método 3. Els grups sol·licitants també van reclamar la presència dels consellers Felip Puig i Germà Gordó, però va ser denegada pel bloc format per CiU i ERC. Les compareixences aprovades estaran supeditades ara a la creació d'una comissió d'investigació específica per als casos d'espionatge, que s'han de debatre en el ple que la cambra catalana celebrarà la setmana que ve.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.