Política

Rajoy demana calma al PP per poder negociar amb Mas

Garanteix als seus ‘barons' que no farà cap concessió en finançament

Els territoris clamen contra un pacte fiscal

La quadratura del cercle. Mariano Rajoy vol triomfar on els anteriors presidents espanyols van fer curt, en satisfer les reivindicacions econòmiques de tots els territoris i, alhora, desactivar la tensió clínica que provoca el flanc català. Per aconseguir-ho, el cap de l'executiu del PP va demanar ahir als seus que li donin oxigen i no li compliquin l'existència en el debat del finançament o en el del dèficit asimètric. A canvi, es comprometia a no cedir davant Artur Mas en res que no estigui dins la legalitat. I per a molts dirigents populars, això implica no només no negociar la consulta sinó, sobretot, no atorgar a Catalunya un model de finançament exclusiu.

La possibilitat que s'estigui negociant el demonitzat pacte fiscal és un dels temors més grans de la plana major popular, que ara controla gairebé tots els territoris. I ahir es va poder veure en la trobada de la junta directiva del partit –que feia nou mesos que no es reunia–, malgrat absències tan destacades com ara la dels presidents balear, gallec, extremeny i el de Castella-Lleó, alguns dels quals s'han expressat amb força virulència davant la possibilitat que Rajoy hagi establert una negociació oculta amb Mas.

Missatge doble

Malgrat les cadires buides, el líder dels populars va aprofitar el sanedrí per enviar missatges en dues direccions. Als seus els garantia que tindrà en compte els seus neguits alhora que els reclamava calma i suport als moviments que faci l'executiu espanyol. “Demano intel·ligència, equilibri, sensatesa i seny, això és cosa de tots. El que li passi a un repercuteix absolutament a tots”, insistia referint-se, concretament, a la possibilitat que Catalunya obtingui un objectiu de dèficit més relaxat. L'altre missatge anava dirigit a Mas –que en aquell moment compareixia per fer balanç–, i li recordava que no està disposat a tolerar que se salti la llei i l'instava a ser flexible i a col·laborar per consensuar un nou finançament, apuntant la seva predisposició al diàleg: “Crec que darrerament n'he donat moltes mostres.”

Dirigents com ara el valencià Alberto Fabra i el madrileny Ignacio González –que aplaudeixen els plans de Rajoy d'augmentar la capacitat financera– insistien a advertir que no toleraran “tractes de favor” o discriminacions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.