Política

Junqueras apuja el to

El president d'Esquerra alerta a CiU que no avalaran els pressupostos encara que el sostre de dèficit s'elevi a l'1,5%

El govern creu, però, que al final hi haurà acord

Mas-Colell recorda que la Generalitat necessita uns comptes per poder funcionar amb eficiència

El republicà diu que s'haurien de retallar uns
3.200 milions


La federació “batallarà” per poder apujar aquest llistó


“Qui es pensi que avalarem un pressupost amb 3.200 milions menys s'ha begut l'enteniment.” Amb aquesta contundència es va expressar ahir el president d'ERC, Oriol Junqueras, davant la possibilitat d'aprovar uns comptes amb el sostre del dèficit de l'1,5% del PIB, que és una de les previsions amb les quals es treballa. A hores d'ara, els territoris tenen un topall del 0,7%, però el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha obert la porta a flexibilitzar-lo quan la Unió Europea apugi el llistó per al conjunt de l'Estat. CiU va intentar treure importància a aquesta amenaça del seu soci i va subratllar que lluitarà per aconseguir un sostre més alt. I el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va indicar que tot es reconduirà i que tindran el suport d'ERC per tirar endavant els números a final d'aquest semestre.

Els republicans fa dies que insisteixen que no seran partícips d'uns pressupostos que impliquin més “patiment” per a la ciutadania i que responen exclusivament als dictats de La Moncloa. Ho repeteixen del dret i del revés. Són conscients que han de redoblar la pressió i marcar perfil per intentar minimitzar les retallades i no haver-se d'empassar un gripau, que alguns dels seus electorals no acabarien d'entendre. I ahir Junqueras, en una conferència al Fòrum Europa-Tribuna Catalunya, va apujar el to i va collar encara més CiU en aquest ball de xifres. En una reunió recent amb Artur Mas, Junqueras ja li va exposar que no signaran uns comptes que puguin tenir un màxim de l'1,5%, però fins ara no ho havia dit tan clarament en públic.

Aquest percentatge seria un terç del topall que té actualment l'Estat espanyol, un 4,5%.

Un escenari “tràgic”

Segons els càlculs del líder republicà, amb un 0,7% la Generalitat hauria de fer uns ajustaments de 4.800 milions i amb un 1,5%, “la magnitud de la tragèdia” seria de 3.200. “És el mateix ofegar-se sota el mar a 3,2 metres que a 4,8. T'ofegues igual”, va remarcar irònicament.

Aquest panorama és “inassumible” va repetir diversos cops davant d'un auditori en què hi havia els consellers Germà Gordó i Neus Munté i representants de CiU com ara Jordi Turull i Lluís Corominas. Un avís que segur que no devia agradar als nacionalistes, encara que no ho van voler mostrar en públic. En política, i més quan hi ha pacte d'estabilitat pel mig, s'han de guardar les formes.

Junqueras va afegir que si acceptessin aquests 3.200 milions d'ajustaments s'haurien de tancar els sis hospitals més grans de Catalunya; les cinc universitats; els cossos de mossos i bombers o la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Uns exemples que ja ha fet servir més d'un cop i que li serveixen per reforçar el vessant pedagògic que sempre intenta plasmar en les seves intervencions.

Ferro roent

Però aquest no va ser l'únic dard enverinat que el republicà va llançar. Va criticar aquells que aplaudeixen que es pugui elevar el sostre de dèficit i que “s'agafen a un ferro roent”. I va utilitzar una frase que moltes vegades repeteix durant les seves intervencions: “S'han venut abans que els comprin.” Un ganxo directe a la mandíbula d'alguns membres de l'executiu que després de l'última reunió del Consell de Política Fiscal i Financera van encomanar-se a la promesa de Cristóbal Montoro de minimitzar el llistó del 0,7%.

Això sí, va insistir que ningú es refiï d'aquesta oferta, perquè és possible que res no s'acabi complint. La solució per al president d'ERC passaria perquè els catalans puguin decidir el seu futur i la gestió dels impostos.

A hores d'ara encara no és clar quin topall tindrà Catalunya. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, exigirà un terç del total que tingui l'Estat. I Mariano Rajoy espera que Brussel·les elevi aquesta xifra al 6%; una decisió, però, que no se sabrà fins al maig. Per tant, si Rajoy aconsegueix el seu objectiu i la Generalitat també, seria possible que el sostre de dèficit català se situés en el 2%. Però mentre no hi hagi aquesta confirmació, els comptes continuaran congelats.

La federació va relativitzar l'encès discurs de Junqueras i va recordar-li que “batallarà” perquè la Generalitat aconsegueixi aquest 2%. Segons el portaveu de CiU al Parlament, el seu partit i ERC coincideixen en la “diagnosi” i no hi ha diferències substancials. Però va ressaltar que CiU no pot parlar amb “tanta contundència” ni rebutjar l'1,5% com els republicans perquè l'executiu ha d'anar gestionant el dia a dia i “anar passant mes a mes”. Turull va ressaltar que en els pròxims dies s'intensificaran les negociacions amb ERC per fer un primer esbós dels comptes, i es va mostrar convençut que al final hi haurà acord. En aquest sentit, CiU insisteix que hi podria haver un govern “fort” amb ERC i el PSC, però les dues formacions ho rebutgen.

Mas-Colell, per la seva part, no va voler especular sobre les declaracions de Junqueras i va ressaltar que encara no se sap quines seran les quantitats exactes dels comptes ni quines retallades s'hauran d'afrontar. Va advertir als ciutadans que els pressupostos “no agradaran a ningú”, tot i que va avisar que el seu departament els necessita per poder funcionar “amb un mínim d'efectivitat” i “impulsar les diferents agendes” de govern.

En l'anterior legislatura, CiU va poder aprovar els comptes gràcies a l'abstenció del PP. En aquest cas no en tindrien prou només amb la d'Esquerra, perquè si la resta de grups hi votessin en contra, el projecte quedaria tombat.

Atacs al PSC

Junqueras va estar ahir especialment bel·ligerant i el PSC tampoc no es va escapar dels seus atacs, davant de l'atònita mirada del seu portaveu, Maurici Lucena, que també va assistir a la xerrada. El republicà va insistir que negociar amb Espanya no porta enlloc i, per tant, la consulta pactada que proposa el PSC no té sentit. “Si no són capaços ni de convèncer el PSOE, com s'ho faran amb el PP?”, els va etzibar.

LES FRASES

No posarem la signatura a un pressupost que qui el determina és el govern espanyol
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ERC
A final de semestre aprovarem els comptes amb ERC. És l'acord de legislatura que tenim
Francesc Homs
CONSELLER DE LA PRESIDÈNCIA
Necessitem un pressupost per funcionar amb efectivitat i impulsar les agendes
Andreu Mas-Colell
CONSELLER D'ECONOMIA
2
per cent
és el topall que el govern de CiU vol aconseguir amb la negociació amb Madrid.
0,7
per cent
és el sostre de dèficit que ara per ara marca l'Estat per als territoris.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.