Política

Junqueras acusa de no tenir vergonya els que demanen a ERC que aprovi uns pressupostos que no es compliran

El líder dels republicans insisteix que la retallada no és assumible encara que es rectifiqui el sostre de dèficit unes dècimes

Reitera que el repte que té Catalunya és acabar amb el dèficit fiscal i que la resta és “bla bla bla, egoisme, miopia i ceguesa”

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha respost a les crítiques que han caigut sobre el seu partit en els darrers dies per no avalar clarament els pressupostos del govern. En el marc d'una jornada sobre la llei d'emprenedoria que ha organitzat ERC al Parlament, Junqueras ha afirmat que els comptes públics no han de ser només un exercici comptable, sinó també “un intent de contrastar la realitat” i que, per tant, no serveixen de res “si no és per complir-los”. Així, el líder dels republicans ha afirmat que aquells que han criticat alguna vegada a governs que han aprovat pressupostos i després no els han complert i ara demanen a ERC que doni suport a uns comptes “que no es compliran” és gent que “no té vergonya”.

Junqueras ha tornat a insistir en la idea que va començar a apuntar aquest dijous en un esmorzar informatiu i que venia a posar en dubte un possible suport d'ERC als pressupostos encara que el sostre de dèficit no fos del 0,7%, sinó de l'1,5%. Junqueras ha volgut deixar clar que l'impacte de la retallada serà “colosal”, tot i que l'objectiu de dèficit es relaxi unes dècimes. En aquest sentit, ha declarat que elaborar uns comptes amb 4.800 milions o 3.200 milions menys sobre una disponibilitat de crèdit de 20.400 milions, que va ser la de l'any passat, pot tenir repercussions molt negatives sobre la capacitat de recuperació econòmica i l'estat del benestar a Catalunya.

El president d'ERC ha parlat de la necessitat de “preservar” els elements “que encara ens permeten tenir esperança”. I s'ha referit, entre altres coses, a aspectes com l'educació superior a Catalunya, que, ha recordat, permet que sigui una de les regions amb més tesis doctorals citades o en captació de projectes competitius de recerca.

Aquests elements, segons el líder d'ERC, només es poden salvar si des de Catalunya es té clar quin és el nucli de la qüestió que afecta als seus pressupostos. I aquest no és altre, segons ell, que l'enorme dèficit fiscal que pateix. I ha recordat que la mida de la crisi per a Catalunya ha estat de 8.000 milions, mentre que el dèficit fiscal que pateix és de 13.000. Així, el republicà s'ha preguntat quin qualificatiu se li pot posar a aquest dèficit si l'efecte de la crisi ja es considera “monstruós”. Obviar aquesta realitat i centrar-se en altres aspectes és “bla bla bla, egoisme, miopia i ceguera”, ha clamat Junqueras.

Amb aquests antecedents, Junqueras ha afirmat que uns comptes públics no són només “un exercici comptable”, sinó que han de ser vistos com un intent de contrastar la realitat i d'incidir sobre aquesta. “Si no és per complir-los, de què serveixen?”, s'ha preguntat el dirigent republicà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.