Política

Rajoy: “No és just privar els catalans de poder gaudir de ser espanyols”

Es vanta de no dedicar “ni una paraula” al sobiranisme català ni escocès en la cita amb Cameron

Albira un “futur indiscutible a la nació més vella d'Europa”

Mariano Rajoy va rebre la primera visita oficial del premier britànic David Cameron a La Moncloa amb doble incomoditat: raonar la paradoxa que la consulta independentista escocesa que coorganitza el líder tory no és exportable a Catalunya i defensar, alhora, el dret espanyol a decidir sobre Gibraltar per sobre del Tractat d'Utrecht. A l'hora de combatre paral·lelismes, el president espanyol es va endinsar per primer cop en el terreny de la moral i es va posar en la pell dels catalans, pensant per ells el que és realment just. “No és just privar moltíssims ciutadans que viuen a Catalunya de poder gaudir de la seva condició d'espanyols”, va afirmar.

La primera visita de rang oficial de Cameron a l'Estat espanyol –estiueja a Ronda (Màlaga) però sense agenda pública– es va veure sacsejada per la notícia de la defunció de Margaret Thatcher, tòtem del Partit Conservador britànic i la primera dona inquilina del número 10 de Downing Street. La mort de la Dama de ferro va convèncer Cameron d'abandonar La Moncloa amb pressa per tornar a Londres i va deixar Rajoy compareixent en solitari i, curiosament, flanquejat per la bandera espanyola i la Union Jack, ja que el servei de protocol no la va retirar de l'atrezzo.

“Realitats diferents”

Conscient que hauria de capejar la morbositat dels paral·lelismes que hi ha entre Escòcia i Catalunya, Rajoy es va vantar d'entrada de no haver dedicat “ni una paraula” al sobiranisme durant les dues hores de reunió. Expressat el desdeny, el president del govern espanyol aclaria que, segons el seu criteri, no són casos comparables. “Són realitats diferents: el Parlament britànic ha pres la decisió que ha estimat oportuna i convenient prendre d'acord amb les lleis, i això és molt important, perquè no es poden prendre decisions que vagin contra les lleis.” Sense dissimular la fatiga per la pregunta recurrent –“jo ja no sé si cal ja que recordi la meva posició”–, Rajoy va prosseguir: “Jo crec en la nació espanyola, la nació més antiga d'Europa, amb més de 500 anys vivint junts, amb un futur per davant indiscutible.” L'evocació preludiava el seu “no és just” privar els catalans de ser espanyols perquè així podran “seguir a la UE” i “amb tractats internacionals”.

Paradoxalment, Rajoy va practicar l'apologia del dret a decidir espanyol a Gibraltar i va reclamar a Cameron “un nou marc efectiu de diàleg”.

LES FRASES DE RAJOY

Escòcia i Catalunya són casos diferents, la decisió allà s'ha pres d'acord amb les lleis i això és molt important perquè no es pot anar contra les lleis
He traslladat a Cameron la disposició a obrir un nou marc efectiu de diàleg sobre les qüestions que ens separen [la sobirania de Gibraltar]
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.