Política

Arcadi Oliveres i Teresa Forcades impulsen una candidatura per convocar un procés constituent a Catalunya

Aposten per iniciar un procés “des de baix” que aplegui els diferents col·lectius que treballen per un canvi de model econòmic i polític

Precisen que ells no seran candidats a les elsccions

El professor d'Economia i membre de l'organització Justícia i Pau Arcadi Oliveres i la monja benedictina Teresa Forcades impulsen la creació d'una plataforma unitària que tingui l'objectiu de convocar un procés constituent que permeti al poble català decidir “de forma democràtica i pacífica quin model d'estat i de país és el que desitja”.

Segons ha avançat TV3, Forcades i Oliveres han anunciat la seva entrada en política en una entrevista al programa Singulars que s'emet aquest dimecres al vespre. Els dos activistes han precisat que ells seran els impulsors del procés per formar un moviment social del qual en surti una candidatura popular i unitària a les properes eleccions al Parlament però han deixat clar que no seran entre els candidats. També han explicat que ja han mantingut contactes amb alguns partits i organitzacions socials i sindicals, entre ells l'Assamblea Nacional de Catalunya (ANC).

De moment, ja han publicat un manifest al web procesconstituent.cat en el que fan una crida a donar suport a un procés constituent i concreten algunes de les seves propostes de canvi social, polític i econòmic.

En el seu escrit, afirmen que “l'actual model econòmic, institucional i d'ordenament polític ha fracassat” i aposten per crear un nou “model polític i social” que no repeteixi “fórmules del passat”. Per aconseguir-ho, aposten “l'autoorganització i la mobilització social continuada” i avisen que “un procés de canvi social profund” només serà possible amb una “ciutadania activa, participativa i al carrer”.

Forcades i Oliveres consideren que cal agrupar els “múltiples col·lectius que ja fa temps que treballen pel canvi democràtic i pacífic” en una plataforma unitària “que cristal·litzi el malestar social creixent en una majoria política organitzada a favor d'un canvi de model”.

Un procés que, segons ells, ha d'iniciar-se “des de baix, creant espais de trobada entre el màxim nombre de col·lectius i persones a barris i poble” i que permeti articular “una candidatura el més àmplia possible per a les properes eleccions al Parlament de Catalunya”.

En aquest sentit, matisen que el seu objectiu no és formar un nou partit polític, sinó “contribuir” a crear una “candidatura unitària que tingui com a objectiu la convocatòria de l'assemblea constituent que necessitem per fer una Constitució nova per a la República catalana, de manera que no sigui possible en el futur que els interessos d'uns pocs passin per davant de les necessitats de la majoria”.

També proposen algunes mesures concretes per aquest “projecte de canvi social i de ruptura amb l'actual ordre” com l'“expropiació de la banca privada” i la defensa d'una “banca pública i ètica”, posar “fre a l'especulació financera”, auditar el deute i no pagar el “deute il·legítim”, “salaris i pensions dignes”, “repartiment de tots els treballs, inclòs el treball domèstic i de cura no-remunerat”, “democràcia participativa” i “reforma electoral”, “lluita decidida contra la corrupció”, “habitatge digne per a tothom, moratòria dels desnonaments i dació en pagament retroactiva”, aturar les privatitzacions, revertir les retallades i potenciar el sector públic, entre d'altres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.