Política

Els tres diputats d'ERC, expulsats de la tribuna del Congrés per parlar en català

Joan Tarda, Alfred Bosch i Teresa Jordà traslladen al Congrés la interlocutòria del TSJC i insten els diputats a parlar en català si “un sol diputat” ho demana

El president de la cambra els crida a l'ordre perquè utilitzar el català “està prohibit pel Reglament”

El president del Congrés, Jesús Posada, i la vicepresidenta, Celia Villalobos, han expulsat aquest dijous de la tribuna d'oradors els tres diputats d'ERC a Madrid per parlar català a les seves intervencions. Tots ells s'han negat a canviar d'idioma en protesta per l'ofensiva contra la immersió lingüística i la sentència del TSJC que estableix que tota l'aula ha de fer classe en castellà si hi ha un sol alumne que ho sol·licita. El portaveu dels republicans, Alfred Bosch, ha explicat que la seva és una acció “pedagògica”. “Si els sembla inadequada aquesta situació imagini's com els semblarà d'inadequada als alumnes de les aules de les escoles catalanes”, ha dit.

Els tres diputats d'ERC han iniciat aquest dijous totes les seves intervencions llegint un text que recorda que aquest dimecres “un tribunal va dictar que a Catalunya un sol alumne que demana el canvi de llengua al castellà obliga a canviar d'idioma l'aula sencera”.

Joan Tardà ha estat el primer dels tres diputats d'ERC que s'ha passat al català en la seva intervenció –fins que el president del Congrés, Jesús Posada l'ha expulsat de la tribuna d'oradors– i ha demanat que tota la cambra faci el mateix, és a dir que passi del castellà al català, adduint els arguments de la sentència.

“El que val a Catalunya val a Espanya”


El text continua recordant que “la majoria del PP sempre ha sostingut que el que val a Catalunya val a tot Espanya” i “en lògic paral·lelisme i en justa correspondència entenem que un sol diputat que exigeix en aquesta cambra un canvi de llengua al català obliga a canviar d'idioma a la cambra sencera, de manera que parlaré en català”.

El primer en fer-ho ha estat Joan Tardà, que havia d'intervenir al debat de la reforma de les pensions. Després de llegir el text, ha prosseguit en català, fet que li ha comportat un ràpid advertiment per part del president de la cambra, Jesús Posada. Tardà ha dedicat aquestes paraules, a més, a la memòria de Guillem Agulló, nacionalista assassinat avui fa vint anys a València.

Expulsat per no canviar al castellà


El president del Congrés ha demanat a Tardà que “no provoqui un conflicte innecessari” que “no condueix enlloc”. “Si vostè s'obstina a parlar (en català) m'obliga a treure-li la paraula, i per això li demano que reflexioni, perquè no condueix enlloc”, ha dit Posada, que li ha demanat que “compleixi el reglament” perquè malgrat que “el seu argument pot ser interessant, no es pot aplicar”.

Amb tot, Tardà ha continuat parlant en català, fet que ha provocat que Posada l'hagi cridat a l'ordre per primera vegada i seguidament per segona vegada. En aquest punt el president del Congrés ha buscat un dels articles del reglament del Congrés que estableix que pot expulsar de la tribuna sense debat un diputats que ha estat cridat a l'ordre tres vegades.

“Vine tu i em treus”


Mentre Posada buscava l'article al llibret del reglament, Tardà ha intercanviat paraules amb un diputat del PP que l'emplaçava a abandonar la tribuna d'oradors. Tardà ha respost en català: “Vine tu i em treus”, fet que ha fet reaccionar de nou Posada, que ha recordat que “no es poden intercanviar opinions entre diputats”.

Després que Posada ha llegit l'article i ha advertit a Tardà que si el cridava a l'ordre per tercera vegada hauria d'abandonar la tribuna, el diputat d'ERC ha preferit continuar en català, fet que ha provocat que Posada el cridés a l'ordre per tercera vegada i li demanés que abandonés la tribuna.

Immediatament després, era el torn del diputat d'Amaiur Sabino Ciuadra, que ha iniciat la seva intervenció en basc. Quan el president del Congrés li ha cridat l'atenció ha apuntat que ho feia en “solidaritat” amb Tardà i en “protesta” perquè l'ús de les llengües cooficials no estigui permès a la cambra baixa.

Més tard ha estat el torn d'Alfred Bosch, que també ha estat expulsat en negar-se a fer la seva intervenció el castellà com a mesura de protesta per l'ofensiva contra la immersió lingüística. Posada ha argumentat que el reglament del Congrés no permet fer intervencions en cap altra llengua que el castellà, fet que ha provocat la rèplica de Bosch, que ha recordat que si imposar el català a tota la cambra sembla “surrealista”, també ho és fer-ho amb el castellà a les aules catalanes.

El portaveu d'ERC ha aprofitat l'ocasió per recordar l'efecte de la sentència del TSJC a Catalunya. “Si els sembla inadequada aquesta situació imagini's com els semblarà d'inadequada als alumnes de les aules de les escoles catalanes”, ha dit, perquè forçar tota l'aula a utilitzar el castellà per un sol alumne “també és una situació surrealista”.

El diputat d'ERC ha contestat les crítiques que li arribaven des dels escons del PP recordant que el seu objectiu no era l'expulsió, sinó “simplement prendre exemple del que diuen els tribunals, que una sola persona pot canviar l'idioma d'una aula, i aplicar el mateix al Congrés”.

L'última en ser expulsada ha estat Teresa Jordà, que ha intervingut quan l'exministra del PP Celia Villalobos ocupava la presidència del Congrés el substitució de Posada. Tan bon punt ha començat a parlar en català, Villalobos l'ha interrompuda per recordar-li “el criteri d'aquesta cambra al llarg de tota la història” i emplaçar-la a “tornar al castellà” per no haver d'”abandonar la tribuna.

Jordà ha demanat a Villalobos que li llegís l'article del Reglament que prohibeix l'ús del català, però l'exministra s'ha negat a permetre “un debat amb la presidència” i recordar-li que “si no li sembla adequat” el que fa la presidència “té instruments legals per fer el que consideri oportú”. Poc després, en veure que Jordà no canviava d'idioma, li ha demanat que abandonés la tribuna.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.