Política

TANYA C. ANDERSON

CÒNSOL GENERAL DELS ESTATS UNITS A BARCELONA

“La manifestació de la Diada va ser una sorpresa”

“Estic parlant amb molta gent per entendre les reivindicacions sobiranistes de Catalunya”

“La manera com la Unió Europea surti de la crisi influirà en la nostra economia”

“Les relacions entre els Estats Units i Espanya són ara molt millors que en el passat”

“Els EUA i la UE hem d'anar junts cap al futur, i el futur ara és l'Àsia”

Va prendre possessió del seu càrrec l'agost del 2012, després d'haver dirigit l'Oficina de Polítiques Regionals i de Seguretat a la Divisió per a l'Àsia i el Pacífic del Departament d'Estat. Nascuda a Filadèlfia, Pennsylvania, va entrar al servei diplomàtic dels EUA l'any 1993. És llicenciada en relacions internacionals per l'Edmund A. Walsh School de la Universitat de Georgetown i màster en estratègia de seguretat nacional pel National War College.
La comunitat internacional és un cor i necessitem
un director

V

a arribar a Barcelona a l'agost. Li ha costat adaptar-se?
Barcelona és una joia. No me la imaginava així. Per a mi ha estat una gran sorpresa. Hi ha molts aspectes per descobrir: l'arqueològic, el cultural, el seu comerç... A més, la ciutat canvia molt. Per Nadal va canviar com de la nit al dia. Vaig conduir pels seus carrers només per mirar-la. Pots trobar-hi el que vulguis, igual que passa a Nova York, que hi ha de tot. M'agradaria tenir més temps per experimentar la ciutat.
Els nord-americans estan cada vegada més interessats a visitar Catalunya?
Catalunya interessa molt als nord-americans. Hi ha més de 20.000 residents i més de 5.000 joves que estudien a les universitats catalanes. A més, cada any Catalunya rep uns 600.000 turistes dels EUA.
Un mes després d'haver arribat, va viure la manifestació de l'11 de setembre. Va sorprendre-la?
La Diada va ser una altra sorpresa. Tots els meus amics m'havien dit que m'agradaria Barcelona, però no em van parlar de política. Quan hi vaig arribar hi havia molta tranquil·litat, tothom era de vacances. L'11 de setembre es va convertir en una altra ciutat. Hi havia més d'un milió de persones als carrers. La manifestació va sortir a totes les televisions. Va ser molt interessant el que va passar.
Com veu el procés sobiranista?
No coneixia les reivindicacions dels catalans i m'interessa molt el que està passant. És una història llarga. Durant aquest temps he vist com les reivindicacions sobiranistes han anat creixent. He parlat amb molta gent sobre el tema per entendre-ho. Com a diplomàtica no puc entrar en la discussió, però crec que està estretament lligada amb la crisi econòmica.
Tot i que la crisi és global, com veu el futur de Catalunya?
La crisi econòmica és global, no està limitada a Espanya o a Catalunya. Als EUA tenim interès per veure què fan la Unió Europea i els nostres aliats clau, com ara Espanya, per afrontar-la i el que podem fer per ajudar-los, perquè la manera com se'n surtin influirà també en la nostra economia, perquè som socis amb forts lligams.
Què atrau del mercat català?
La relació entre els EUA i Espanya és imprescindible. No podem tallar. Hi ha moltes empreses de Catalunya que han invertit als EUA i moltes tenen interès a invertir-hi. També hi ha molts empresaris nord-americans que em pregunten com poden entrar en el mercat català. A Barcelona se celebren activitats molt interessants per als empresaris dels EUA. Per exemple, al congrés dels mòbils hi van participar unes 250 empreses nord-americanes.
I què es fa des de Catalunya?
L'alcalde de Barcelona està oferint incentius i està participant en actes als EUA per atraure inversions. Per exemple, al maig se celebraran a la ciutat els
X Games, que atrauran unes 148.000 persones de tot el mon, però especialment nord-americanes.
Quina relació mantenen Obama i Rajoy?
L'ambaixador creu que les relacions entre els dos països són molt millors que en el passat. Es mantenen a tots nivells: l'econòmic, el polític, el militar, el social, el cultural... Estem en el camí d'intentar fer un acord de lliure comerç entre els dos països i ja hi ha negociacions en marxa.
Obama ha fet un gir cap a l'Àsia. Li interessa més que Europa?
Jo crec que els EUA i la UE han d'anar junts cap al futur, i el futur és a l'Àsia. I ja hi ha iniciatives per fer aquest gir junts, ja que hi ha moltes oportunitats comercials
Corea del Nord és ara el gran problema del govern dels EUA?
El nord de Corea ha d'acceptar les condicions internacionals. És com un joc i s'han de seguir les regles; si no, les repercussions seran una tragèdia per a aquest país. Piongyang ha elevat el nivell de tensió i hi ha molts països treballant per rebaixar-la.
Amb el temps l'eufòria de la primavera àrab s'ha diluït, però a Síria s'està vivint una guerra.
He treballat durant 15 anys en països àrabs. L'administració està tractant d'ajudar la població i està treballant amb els nostres aliats per arribar a una solució. Igual que Corea del Nord, és una situació que pot explotar i afectar els seus veïns.
La comunitat internacional no parla mai amb una sola veu?
Sempre és un cor i necessitem un director.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.