Política

Catalunya del Nord

Perpinyà col·lapsada de petons pel català

Més de cinc mil persones es van fotografiar fent-se petons, un rècord registrat al llibre Guinness

Amb els petons, els participants van signar un text en què demanen a França “l'oficialitat del català en tots els àmbits públics”

El centre de Perpinyà va quedar col·lapsat ahir per milers de participants en la potonejada pel català. En diversos escenaris situats en tres places cèntriques, músics i grups de cultura popular van concentrar gairebé set mil persones. Els organitzadors van donar només la xifra de les que van apuntar els seus noms i es van fotografiar per ser comptabilitzades en l'intent de batre el rècord del món de petonejades multitudinàries del llibre Guinness. Van ser més de cinc mil les que es van identificar a l'hora de fer petons. Rècord batut, ja que l'anterior havia reunit un miler i mig de persones. La potonejada ha estat organitzada pel Col·lectiu 2 d'Abril per reivindicar l'oficialitat del català a la Catalunya del Nord. Cada any les associacions de promoció de la llengua commemoren i denuncien l'edicte reial del 2 d'abril del 1700, en què es prohibia el català als territoris recentment cedits al reialme de França per la monarquia espanyola. Aquest decret mai ha estat derogat per cap govern francès i continua vigent. Al mateix temps que es feien petons, se signava un manifest adreçat al govern francès en què es demana que l'Estat “doni un marc legal al català perquè sigui utilitzat amb tota normalitat en tots els àmbits de la societat”. A les col·lectivitats territorials de la Catalunya del Nord, com ara el Consell General i l'Ajuntament de Perpinyà, el manifest exigeix que les normatives aprovades fa temps en defensa i promoció de la llengua “siguin aplicades totalment en el termini de cinc anys”. Finalment, s'insta la població nord-catalana a usar la seva llengua i restaurar “el procés de transmissió natural”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.