Política

De Sant Benet a la revolta

Forcades critica les polítiques d'austeritat i proposa no pagar el deute “il·legítim”, en un acte multitudinari a Barcelona

Descarta “crear una plataforma de partits” d'esquerres i creu que els polítics “hi han de pintar poc”

Amb veu càlida, to de mossèn d'església de poble i ritme assossegat, la monja benedictina Teresa Forcades va qualificar les retallades de CiU i el PP de “polítiques criminals”, va rebutjar el pagament del deute i va cridar a la “revolució”. Discurs contundent al Barts del Paral·lel de Barcelona, en doble sessió i sumant més de mil assistents. Avis, joves, corbates i mocadors, monges de Sant Benet i activistes d'extrema esquerra. Tots van escoltar i, al final, debatre amb la impulsora, junt amb l'economista Arcadi Oliveres, de l'anomenat Procés Constituent.

La monja benedictina al monestir de Sant Benet de Montserrat considera que “l'austeritat és un eufemisme” i, per això, va denunciar les retallades –fetes i per fer– perquè han fomentat, segons diu, el 18% de pobresa i el 12% de misèria existent a Catalunya. “No es pot imposar el pagament del deute per sobre les necessitats de les persones”, defensa. “Quan avui ens diuen que no hi ha alternatives ja no ens ho creiem”, protesta. Aquesta doctora en salut pública i llicenciada en teologia reclama “fer aviat” la revolució perquè “hi ha gent que ja no pot esperar”. A més, segons l'opinió de Forcades, “la independència és imprescindible per al canvi social”. No vol fer, però, encara propostes concretes.

Forcades, junt amb el veterà activista Arcadi Oliveres, està presentant aquests dies un nova proposta anomenada Procés Constituent i vol construir-la “entre tots”. No és un nou partit polític. No és una ONG. Pretén crear un moviment polític, “des de baix”, que posi les bases per obrir la política als ciutadans, reduir desigualtats econòmiques i reclamar la independència. La proposta de Forcades i Oliveres, per alguns esbojarrada i utòpica, ja ha aconseguit el suport del jutge Santiago Vidal, el catedràtic de polítiques de la Universitat Pompeu Fabra Vicenç Navarro, la cantant Lídia Pujol i l'activista Esther Vivas, entre d'altres.

Què en diuen els partits?

Forcades va assegurar que els polítics actuals “hi han de pintar poc” en el moviment que impulsa, i rebutja la idea de “crear una plataforma de partits polítics”. ICV, EUiA i la CUP, els partits que ocuparien l'espai ideològic de Forcades i Oliveres, han mostrat de portes enfora entusiasme amb la iniciativa. Fer una candidatura conjunta no serà tan fàcil. El diputat d'EUiA Joan Mena admetia just ahir que “sols no ho canviarem” i que “cal bastir alternatives àmplies” ja que “en el fons tots estem d'acord”. La CUP, que ara és la més reticent a una candidatura unitària, mostrava, en paraules del diputat Quim Arrufat, “alegria” perquè “referents socials com Oliveres i Forcades reforcin l'espai polític en què la CUP també es mou”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.