Política

Junqueras convida València al procés

El president d'Esquerra assegura que la seua formació no ha renunciat a incloure-hi el País Valencià

Afirma que el partit serà present “d'una manera o una altra” a les autonòmiques de 2015

“A l'Estat li interessa
que els Països Catalans obtinguen la independència”

Davant del nombrós auditori que va omplir de gom a gom la sala de graus de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, el president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, va desenvolupar ahir el full de ruta cap a la independència catalana en la conferència Catalunya independent, i el País Valencià, què?, que va fonamentar en tres grans pilars bàsics: l'economia, la sobirania i la perspectiva de futur.

Pel que fa a l'economia, el president d'Esquerra va assegurar que “la nació catalana necessita les eines d'un estat propi per poder sortir de la crisi”, i és per això que va manifestar la ferma voluntat de la seua formació per aconseguir que el procés d'independència arribe a bon port, seguint això sí “el ritme que marque la societat”.“La ciutadania va deixar ben clar en les darreres eleccions al Parlament de Catalunya la seva voluntat de tirar endavant una consulta i estic convençut que tots els membres del govern i tots els membres de la majoria parlamentària estaran a l'altura d'aquest compromís”, va subratllar. El líder independentista va insistir en la necessitat de configurar la nació catalana com a subjecte polític i jurídic i va mostrar-se convençut que la unitat dels Països Catalans s'hauria de fer “sobre el nervi comú de la Mediterrània”.

Amb un auditori totalment lliurat Junqueras va remarcar la necessitat d'aconseguir la independència més enllà de discursos racionalistes i amb la ferma convicció que si a Catalunya s'obté el consens suficient perquè siga independent “això no significarà cap problema per al País Valencià, les Illes o la resta de territoris dels Països Catalans, ni tampoc per a l'Estat espanyol, ja que amb la república catalana tindrà el millor aliat en qualsevol dels fòrums”. Junqueras també va negar que s'haguera exclòs el País Valencià del procés. “Esquerra manté el seu compromís amb els Països Catalans i la voluntat de decidir del seu poble i, per tant, mantindrà el seu compromís com fins ara amb el País Valencià. No estareu sols si la voluntat dels valencians és fer via cap a la independència”, va expressar. Respecte a la pregunta de si la formació es presentarà a les pròximes eleccions autonòmiques valencianes, el dirigent republicà va assegurar que hi seria present “d'una manera o una altra, perquè pensem que el nostre programa és el millor”, sense concretar si ho faran a soles o en una possible coalició.

Junqueras va parlar d'aquestes tesis en una trobada informal que va mantindre amb representants de diversos sectors del País Valencià i, finalment, va presidir la inauguració de l'exposició 1837-1977. El valencianisme republicà a la seu d'ACPV. Allí va dir que no li constava que hi haguera cap contacte entre el govern valencià i el català per establir la reciprocitat de TV3 i Canal 9.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.