Política

El govern intenta girar full de les divergències per la consulta

Puig demana no confondre les opinions dels consellers amb les de l'executiu

Espadaler no veu discrepàncies

Rull insinua eleccions plebiscitàries: “El poble parlarà”

“Em sembla que és incontestable: hi haurà consulta.” El conseller d'Empresa, Felip Puig, va fer pinya ahir amb Artur Mas per intentar contrarestar la imatge de divisió interna a l'executiu per la convocatòria sobiranista. No va ser l'únic. El titular d'Interior, el socialcristià Ramon Espadaler, va defensar que l'executiu està unit i no hi ha cap “pugna interna” per la definició del full de ruta a seguir en cas que Mas fracassi en l'intent de pactar la convocatòria a les urnes amb Mariano Rajoy. I és que el gabinet de Mas es va esforçar ahir per intentar girar full pel terrabastall que va generar la confessió pública del conseller de Justícia. Germà Gordó va admetre que no veu possible la consulta si no hi ha pacte amb Madrid, i el portaveu del govern, Francesc Homs, el va desautoritzar en nom de l'executiu, garantint-la “sí o sí”.

Des de feia setmanes algunes fonts de l'executiu apuntaven que Puig, un històric independentista dins de CDC, havia moderat el seu discurs sobiranista en contacte amb l'empresariat. Però Puig va fer ahir pinya amb Mas donant per fet que el govern no farà marxa enrere. El conseller d'Empresa va indicar que s'utilitzaran “tots els mecanismes legals o vigents o aquells que construïm” per emparar la convocatòria. Fonts pròximes al conseller asseguren que les conviccions sobiranistes de Puig no s'han refredat i remarquen la seva fidelitat al president. El missatge que, segons aquestes fonts, el conseller transmet als empresaris és que l'atzucac català només té una “solució”: la consulta i l'estat propi. “Em sembla que és incontestable: hi haurà consulta”, sentenciava ahir.

Espadaler va argumentar que l'executiu manté “unitat de criteri” i està “concentrat” a aconseguir una convocatòria pactada. També va rebutjar que hi hagi discrepàncies el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida. Duran, però, es va alinear amb Gordó, avisant que totes les vies per convocar la consulta necessiten l'acord amb Madrid.

Al vespre, el secretari d'organització de CDC, Josep Rull, va insinuar en un acte de partit un possible pla B en cas que no hi hagi entesa amb Rajoy. Sense citar la convocatòria d'unes eleccions de caràcter plebiscitari, va garantir que d'una manera o altra “el poble parlarà”.

LES FRASES

La consulta es farà utilitzant tots els mecanismes legals vigents i aquells que construïm
Felip Puig
CONSELLER D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Tot el govern està concentrat perquè la consulta es pugui fer de forma legal
Ramon Espadaler
conseller d'interior
No descartem cap de les opcions que suposin [...] que els ciutadans vagin a les urnes
Josep Rull
SECRETARI D'ORGANITZACIÓ DE CDC

El PSC furga en la divisió d'opinions a Convergència

El PSC va burxar ahir en la divisió d'opinions dins de Convergència sobre l'estratègia per fer una consulta sobre la independència. Els socialistes catalans, després de passar mesos a l'ull de l'huracà, aprofiten ara per furgar en els dubtes de la federació nacionalista.“Homs vol una consulta legal o il·legal. Gordó diu que només acordada. Duran simplement no la vol. Mas només vol sobreviure. On ens porta aquest govern?”, va preguntar-se amb ironia la diputada del PSC al Congrés Carme Chacón, aprofitant la polifonia de l'executiu català en la qüestió nacional. Segons ella, “al final” ha tornat el “seny” a CiU. El líder del PSC, Pere Navarro, també va insistir en la mateixa idea i va demanar que Artur Mas aclareixi quin “rumb” té el govern per fer la consulta. “No sap on va, no sap què és el que ha de fer”, opina. Els socialistes fa mesos que reclamen que la consulta sobre la independència ha de respectar la legalitat estatal i, per tant, s'ha de pactar amb el govern del PP. Fins ara ho defensava en solitari, però ara, segons Navarro, el conseller de Justícia els donaria la raó. El primer secretari dels socialistes catalans s'ha compromès a seguir “treballant” perquè “el PSOE entengui que hi pot haver la possibilitat d'una consulta ” i creu que per aconseguir-la n'hi ha prou amb el fet que la Constitució no prohibeixi explícitament el referèndum.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.