Política

Mas crida a l'ordre

El president de la Generalitat reclama discreció als seus consellers i intenta desinflar la polèmica sobre la celebració de la consulta

Recorda que el referèndum es farà perquè hi ha un compromís clar amb la ciutadania

Nega que hi hagi divergències, tot i que admet que
ho pot semblar

“Tranquil·litat, bons aliments i discreció.” És la crida que fa el president de la Generalitat, Artur Mas, als seus consellers i a tots els implicats en el procés català després de l'agra polèmica per la imatge de divisió interna que s'ha generat dins del govern respecte a la celebració de la consulta. Mas va reiterar ahir que el govern manté el “rumb” i que el referèndum es farà perquè hi ha un “compromís molt clar” amb la ciutadania. “El poble tindrà l'última paraula”, va afegir-hi.

D'aquesta manera intenta apagar l'incendi que es va iniciar dilluns passat quan el conseller de Justícia, Germà Gordó, va apuntar que la consulta només se celebrarà si hi ha acord amb l'Estat espanyol, un panorama que a hores d'ara sembla utòpic. L'endemà el portaveu del govern, Francesc Homs, el va rectificar i va garantir que la convocatòria es farà “sí o sí”. Per la seva part, Josep Antoni Duran i Lleida va negar discrepàncies, però es va alinear amb Gordó. I ahir ho va fer amb Mas en considerar que “'s'està parlant massa de la consulta”.

Un batibull d'opinions diferents que ha estat aprofitat per alguns partits, com ara el PSC, per furgar la ferida. Des de Madrid tampoc no han passat per alt aquests dubtes de la federació i la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, remarcava irònicament que “no s'aclareixen ni ells” sobre com s'ha de convocar el referèndum.

Mas va admetre que certes reflexions, com les de Gordó –tot i que no va citar-les–, poden semblar “divergents, encara que no ho siguin”. En aquest sentit va demanar a la ciutadania que es fixi més en les accions que està duent a terme el govern i no tant en les declaracions, que molts cops s'acaben convertint en “un gran suflé, que al cap d'uns dies baixa i resulta que no ha passat res”. Va recordar que ell mateix ha fet gestions i reunions amb determinats polítics espanyols que no s'han fet públiques prèviament, com ara la trobada amb Mariano Rajoy, perquè aquest “complex procés” no pot estar sempre sota els focus públics i “tothom ficant-hi cullerada”.

També va defensar la importància del “diàleg” tant dins de Catalunya com amb l'Estat espanyol.

Convocatòria legal

Pel que fa a la fórmula que es pot fer servir per celebrar la consulta, i que ha estat l'espurna que ha encès tot l'enrenou amb Gordó, Mas va remarcar que es farà “dins dels marcs legals”. Una expressió volgudament pensada i utilitzada en plural perquè tant pot incloure la legalitat espanyola, si finalment es produís l'entesa amb La Moncloa, com la catalana, amb la llei de consultes que s'està elaborant al Parlament.

Artur Mas va fer ahir totes aquestes declaracions en la inauguració de la nova terminal d'hidrocarburs de Tradebe, al port de Barcelona.

Fixem-nos més en el que es fa i no tant en el que es diu. Hi ha d'haver més discreció perquè és un procés molt complex
El rumb segueix igual com es va programar. La consulta es farà dins dels marcs legals
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT

Demanda pel reconeixement de Kosova

Els últims dies la possibilitat d'una declaració unilateral d'independència ha centrat el debat polític. ERC ha defensat aquesta possibilitat, mentre que Mas l'ha descartat. Un dels països que van optar per aquesta fórmula va ser Kosova i ahir el Parlament europeu va instar l'Estat i quatre països més a reconèixer-lo. Mas va lamentar l'actitud de Rajoy. “Som radicalment demòcrates i defensem aquest pes de la democràcia en estat pur que és la decisió que va prendre el poble en el cas de Kosova”, va comentar el president. Mas va parlar d'aquesta qüestió després de reunir-se amb la comissària europea d'Acció Climàtica. Dilluns es trobarà amb altres comissaris europeus a Brussel·les per debatre qüestions sectorials, però respondrà “qualsevol dubte” sobre la consulta si els seus interlocutors li ho plantegen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.